Het verduurzamen van je huis helpt je op lange termijn kosten te besparen, maakt je huis meer waard en draagt bij aan een beter milieu. Op korte termijn vergt het echter een flinke investering, waartoe niet iedereen in staat is. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de verduurzaming van je huis financieel te realiseren.
Subsidies en andere stimuleringsmaatregelen
De overheid wil verduurzaming stimuleren, en biedt daarom verschillende subsidies en andere stimuleringsmaatregelen aan. Een greep uit de mogelijkheden:
- Er is een landelijke subsidie voor het isoleren van woningen. Hoe meer maatregelen je neemt, hoe hoger de subsidie. De subsidie heeft onder andere betrekking op het isoleren van je dak, vloer, ramen en buitenmuren. Daarnaast betaal je voor het arbeidsloon van het isoleren van je huis het lage btw-tarief (9%)
- Er zijn landelijke subsidies voor energiebesparende apparaten als zonneboilers, warmtepompen en een elektrische kookplaat.
- Over de aanschaf van zonnepanelen hoeft tegenwoordig geen btw meer te worden betaald. Dit scheelt direct 21% in de aanschafkosten.
- Naast landelijke maatregelen hebben gemeenten en provincies vaak hun eigen regelingen. Via de Energiesubsidiewijzer kun je snel en gemakkelijk controleren welke regelingen er gelden in jouw gemeente.
Spaargeld
De spaarrente is laag, terwijl de rente op een lening of hypotheek nog altijd fors is. Daarom lijkt het investeren van eigen spaargeld de goedkoopste manier om je huis te verduurzamen. Toch kan lenen vanwege belastingaftrek alsnog gunstiger uitpakken. De rente op een lening voor het verbeteren van je huis mag je namelijk aftrekken van de belasting, waardoor de netto rente een stuk lager kan uitpakken.
Wat in jouw situatie gunstiger is, hangt af van je inkomen, je hoeveelheid spaargeld en de hoogte van je eventuele lening. Ook als je wel over een aanzienlijke som spaargeld beschikt, wil je waarschijnlijk nog wel een financiële buffer achter de hand houden.
Lenen
Zoals gezegd, gelden er speciale voorwaarden voor het verbeteren van je woning. Zeker als deze gekoppeld zijn aan energiebesparende maatregelen. De gunstige voorwaarden kunnen bijvoorbeeld een lage of geen rente zijn, of een extra lange looptijd. Een goed voorbeeld van een dergelijke lening is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, die je onder meer kunt krijgen om je huis te isoleren en energiebesparende apparaten zoals een warmtepomp te treffen.
Hypotheek aanpassen
Ook via de hypotheek op je woning kun je vaak extra ruimte vinden om de verduurzaming van je woning mogelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld je lopende hypotheek verhogen, een tweede hypotheek nemen of kijken of je hypotheekverstrekker mogelijkheden biedt om je duurzame maatregelen te bekostigen. Sommige hypotheekverstrekkers bieden bijvoorbeeld een duurzaamwonen hypotheek, die net als een energiebespaarlening extra gunstige voorwaarden biedt, zoals een aantrekkelijke rente. Het geleende geld komt in een speciaal bouwdepot terecht voor verduurzamingsmaatregelen. Deze duurzame hypotheken zijn naast je lopende hypotheek af te sluiten.
Huren
Een andere manier om energiebesparende maatregelen te treffen is het huren of leasen van zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler. Het voordeel hiervan is dat je niet in één keer een grote investering hoeft te doen, maar elke maand een vast, laag bedrag betaalt. Ook het onderhoud en eventuele reparaties aan de apparatuur hoef je niet zelf te bekostigen. Op de lange termijn is huren of leasen wel duurder. Ook word je nooit eigenaar van de apparaten.
Er zijn dus verschillende manieren om de verduurzaming van je woning te financieren. Het is bovendien een investering die zichzelf vrijwel altijd terugverdient. Je kunt bovenstaande oplossingen los van elkaar gebruiken, maar kunt ze ook eenvoudig met elkaar combineren. Zo kun je een deel van je spaargeld inzetten, en tegelijkertijd gebruikmaken van een subsidieregeling en een duurzame hypotheek.