Het klimaat vraagt onze aandacht. Kijk en/ of luister een willekeurige nieuwsuitzending en er zal vast iets over de huidige klimaatverandering worden verteld. Het maken van duurzame keuzes wordt daarom steeds belangrijker om een rooskleurige toekomst tegemoet te gaan.
Als je aan duurzaamheid denkt, denk je mogelijk niet direct aan creditcards. En wat is een duurzame creditcard nou precies? Mike, eigenaar van creditcardvergelijken.nl en expert op het gebied van creditcards, neemt ons mee in creditcardduurzaamheid en geeft zijn top 3 in duurzame creditcards.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!
Wat is een duurzame creditcard?
Een creditcard is gewoonlijk een plastic kaartje met een chip erin, die om de paar jaar moet worden vervangen vanwege slijtage. Al klinkt dit niet bepaald duurzaam, het kan het wel degelijk zijn volgens Mike, eigenaar van www.creditcardvergelijken.nl. Hij legt uit: ‘Door het aanbieden van duurzame creditcards willen de creditcardaanbieder en -maatschappij iets goeds terug doen voor de planeet. Dit kan in de vorm van het materiaal van de kaart, maar het kan ook op vele andere manieren.’
Hoe werkt dat precies dan?
Een duurzame creditcard kan zeker betekenen dat het materiaal van de kaart langdurig meegaat. Zo bieden meerdere creditcardaanbieders, waaronder N26, een creditcard aan van roestvrijstaal. Dit gaat een leven lang mee en vermindert op langer termijn de plastic soep.
Maar duurzaamheid gaat verder dan dat. Verschillende creditcardaanbieders zijn aangesloten bij duurzame doelen en/ of projecten en steunen die aan de hand van betalingen die jij doet. Voorbeelden van dit soort duurzame projecten zijn:
- Aanplanten van nieuwe bomen
- Investeren in duurzame energie
- Mogelijk maken van eerlijke handel
- Steun tegen de wapenindustrie
- Steun tegen kinderarbeid
- Verbeteren van zorg en welzijn
Doelen die gesteund worden zijn bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds (WNF), Amnesty International en War Child. Welke projecten en goede doelen er precies ondersteund worden, hangt af van de creditcardaanbieder en het type creditcard. Zo worden er doelen en/ of projecten gesteund via betalingen die jij doet met jouw creditcard, maar heeft een bank zelf ook zijn eigen duurzame beleid.
Wat moet ik zelf doen om die duurzame doelen en projecten te steunen?
Helemaal niets, behalve de dingen die je anders ook zou doen. Door het gebruik van jouw duurzame creditcard, bijvoorbeeld door aankopen te doen in een duurzame webshop, worden er automatisch geld gedoneerd aan de goede doelen en -projecten. Bij sommige creditcardaanbieders, zoals ASN, kan je zelf kiezen welke projecten voor jouw het belangrijkste zijn en dus het meest gesteund worden.
Waarom is het aanbod zo klein?
Het aanbod van duurzame creditcards is nog niet zo groot, ondanks dat banken en financiële instellingen zelf wel steeds duurzamer te werk gaan. Het zou een flinke bijdrage aan het milieu leveren als elke creditcardaanbieder één duurzame optie in zijn aanbod heeft. Wordt dat meer, dan is er een kans dat het duurzame karakter zijn doel voorbij vliegt en het onoverzichtelijk wordt.
Voorbeelden van duurzame creditcardopties
Hieronder vind je drie duurzame creditcards, overzichtelijk voor je op een rij gezet.
ASN Visa Card
ASN staat in Nederland bekend als een duurzame bank. In samenwerking met Visa heeft ASN daarom een duurzame creditcard ontwikkeld. Voor 26 euro per jaar, en de eerste drie maanden gratis, krijg je:
- Een PVC-vrije creditcard.
- Bij elke transacties een donatie aan duurzame projecten.
- Alle voordelen van de Visa World Card, zoals wereldwijde acceptatie en verschillende gratis verzekeringen.
De duurzame projecten van ASN zijn gericht op drie pijlers, namelijk mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Daarnaast heeft ASN zijn eigen ASN foundation en zijn ze partner met verschillende (wereldwijde) goede doelen.
Visa World Panda Card
De Visa World Panda Card is een plastic creditcard met een foto van een panda en het logo van het WNF erop gedrukt. De kaart kost 36,50 euro per jaar, waarvan het eerste jaar gratis is, en hiervoor krijg je de volgende (duurzame) voordelen:
- Je steunt het Wereld Natuur Fonds, zonder lid hiervan te zijn.
- Een aankoopverzekering van 180 dagen voor verlies, diefstal en beschadiging.
- Verschillende extra verzekeringen, zoals een aanvullende reisverzekering, bagageverzekering en vluchtvertragingsverzekering.
- 24/7 klantenservice en fraudepreventie.
Bunq Green Card
Deze prepaid creditcard wordt uitgegeven door Mastercard, een creditcardmaatschappij die momenteel sterk bezig is met verduurzamen. De kaart is een stukje duurder dan de bovengenoemde creditcards, je betaalt er namelijk 17,99 euro per maand voor. Voor dat geld krijg je onder andere:
- Wereldwijde dekking
- Een plasticvrije roestvrijstalen creditcard.
- Voor iedere 100 euro die jij uitgeeft, plant Bunq een boom.
Bij Bunq zelf staat verduurzamen ook hoog op de prioriteitenlijst. Zo compenseert Bunq de CO2-uitstoot die wordt gegenereerd door jouw aankopen en streeft de bank ernaar om binnen een aantal jaar CO2 neutraal te worden. Daarnaast steunt Bunq verschillende wereldwijde duurzame projecten, zoals voor bosbehoud.
De meest duurzame creditcard is…
De meest duurzame creditcard is de Bunq Green Card. De kosten zijn hoger dan die van de andere creditcards, maar daarvoor krijg je wel een luxe uitziende plasticvrije kaart die op vele manieren bijdraagt aan het klimaat. Daarnaast zijn zowel Mastercard als Bunq zelf erg gericht op verduurzamen. Eén en één is twee.