like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Jumbo verkoopt toch weer plofkip

Van: op 15 maart 2013
Jumbo verkoopt toch weer plofkip

Jumbo stunt toch weer met plofkip, hoewel zij afgelopen september schriftelijk beloofde om hiermee te stoppen. Wakker Dier doet op Facebook een grootschalige oproep om de leugens van Jumbo te stoppen, en de supermarkt te vragen haar belofte na te komen. Jumbo Group Holding BV is, na Albert Heijn, de op een na grootste plofkipverkoper van Nederland. Plofkippen zijn kuikens die in zes weken worden vetgemest tot vleeshomp van bijna 2,5 kilo.

De meeste plofkippen zijn kreupel door voetzweren en gewrichtspijn en ze krijgen veel antibiotica. Om extra klanten te winnen, is Jumbo bezig om bij vlees en kip de 'laagste prijsgarantie' in te voeren. Dit beleid staat haaks op de recente boodschap van de supermarkten dat zij duurzamere kip willen gaan aanbieden en actief hun best zullen doen om het aandeel diervriendelijkere kip in de winkel te vergroten. Met de laagste prijsgarantie stimuleert Jumbo de andere supermarkten om de prijzen laag te houden. Boer en kip zijn hiervan de dupe.

Speedpedelecs.com - Dé specialist in Speed Pedelecs

Plofkippen zijn gangbare vleeskuikens. Zij worden in zes weken vetgemest tot vleeshomp van bijna 2,5 kilo. Meer dan de helft van alle plofkippen is op de jonge slachtleeftijd van 6 weken al kreupel. Zij hebben een 'gait score' van 3 tot 5 op een schaal van 5. Een score van 3 of hoger wordt geassocieerd met chronische pijn. De kreupelheid is vooral het gevolg van de veel te snelle groei van de kippen. Dit wordt versterkt doordat de kippen door het vele liggen in hun eigen ontlasting voetzweren ontwikkelen. Ook dit veroorzaakt pijn bij het lopen.

Door de snelle groei en lage weerstand van de kippen, hebben ze veel antibiotica nodig. In 2011/2012 kreeg de helft van de half miljard plofkippen die in Nederland werden gehouden, antibiotica toegediend (WUR 2012). Kip met een ster van het Beter Leven kenmerk, kreeg in die periode 80% minder antibiotica dan een plofkip. Academische ziekenhuizen maakten onlangs bekend van de plofkip af te willen vanwege het hoge antibioticagebruik.

Wakker Dier is verbaasd en teleurgesteld over de plofkipaanbiedingen van Jumbo, waarmee de keten haar eigen belofte verbreekt. Ook het CBL, het overkoepelende orgaan van supermarkten, verbrak onlangs een belofte. Afgelopen zomer beloofden de supermarkten (CBL) in de toekomst enkel kippenvlees met minimaal 1 ster van het Beter Leven kenmerk in het schap te gaan leggen.

In februari werd deze belofte teruggebracht tot een 'plofkip in flauwekulsaus': zonder Beter Leven ster, 18 in plaats van 20 kippen per vierkante meter (per kip een extra oppervlakte ter grootte van een smartphone), nooit naar buiten en een paar dagen langer leven. Wakker Dier blijft onverminderd campagne voeren voor een plofkip-vrij schap in 2015, en richt zich daarbij vooral op de grootste plofkipverkopers: Albert Heijn en Jumbo.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws