Meer dan 40 instellingen uit de katholieke kerk trekken hun investeringen in fossiele brandstoffen terug. Dat kondigde het Vaticaan aan op de verjaardag van de dood van St. Franciscus van Assisi.
Het precieze bedrag is niet bekendgemaakt, maar het volume van de desinvesteringen is vier keer hoger dan een eerdere kerkrecord. Het teruggetrokken vermogen komt bovenop een wereldwijde desinvesteringsbeweging, die inmiddels al € 5 biljoen uit fossiele investeringen terugtrok.
Christiana Figueres, het voormalige VN-klimaathoofd die onderhandeldevoor de klimaatovereenkomst van Parijs, zei: “Ik hoop dat we meer leiders zullen zien zoals deze 40 katholieke instellingen, want hoewel deze beslissing ook financieel verstandig is, is het ook een morele verplichting om samen te werken voor een betere toekomst voor iedereen.”
Kerkinstellingen die deelnemen aan de actie zijn onder meer het aartsbisdom van Kaapstad, de bisschoppelijke conferentie van België en het bisdom Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino, het centrum van de Franciscaner-broeders.
Een woordvoerder van de Duitse kerkbank (met een vermogen van € 4,5 miljard) en de katholieke hulporganisatie Caritas zeiden dat ze hun beleggingen in steenkool, teerzand en schalieolie zullen verkopen.
Als symbolische locatie zal ook de Italiaanse stad Assisi alle olie-, kolen- en gasbedrijven uit hun portefeuille verwijderen. Dat doet ze op de dag voor een bezoek door de Italiaanse premier, Paolo Gentiloni, om zo de feestdag van Sint Franciscus te markeren.
De burgemeester van Assisi, Stefania Proietti, een voormalig klimaatprofessor, zei tegen de Guardian: “Als we aandacht besteden aan het milieu, houden we aandacht voor arme mensen, die de eerste slachtoffers zijn van klimaatverandering.”
“Wanneer we investeren in fossiele brandstoffen, blijven we heel ver weg van sociale rechtvaardigheid. Maar als we in hernieuwbare energie investeren, kunnen we de klimaatverandering verminderen, een duurzame nieuwe economische deal creëren en, vooral, de armen helpen. ”