like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Europees parlement blokkeert gebrekkig voorstel voor criteria hormoonverstoorders

Van: op 4 oktober 2017

hormoonverstoorders EDC sHet Europees Parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie over de wetenschappelijke criteria om hormoonverstoorders te identificeren opnieuw geblokkeerd. De stoffen, die bijvoorbeeld in pesticiden, cosmetica, speelgoed en voedselverpakkingen zitten, kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de volksgezondheid.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy: “De Europese Commissie rotzooit al jaren met de criteria voor hormoonverstorende stoffen. Ook het huidige voorstel rammelt. Het parlement spreekt vandaag terecht haar veto uit. De volksgezondheid moet altijd voorop staan, zeker als het om kwetsbare groepen als baby’s, zwangere vrouwen en kinderen gaat. Het is teleurstellend dat de Commissie het zo ver heeft laten komen.”

 

Volksgezondheid voorop

De Europese Commissie zou al voor 2013 met wetenschappelijke criteria komen. Na jarenlang dralen daagde Zweden de Commissie uiteindelijk voor het Europees Hof wegens nalatigheid. Op initiatief van Gerbrandy sloot het Europees Parlement zich bij deze rechtszaak aan. Gerbrandy: “De uitspraak van het Hof was snoeihard. De Commissie maakte volksgezondheidsrisico's ondergeschikt aan economische belangen. Terwijl het vaststellen van de wetenschappelijke criteria niets te maken heeft met een afweging van economische belangen. Het hadden puur wetenschappelijke criteria moeten zijn, geen politieke.”

 

Maas in de wet

Nu, ruim vier jaar later, komt de Commissie opnieuw met een voorstel. Hoewel er verbeteringen zijn, zitten er nog steeds haken en ogen aan omdat er uitzonderingen aan de criteria zijn geplakt. Gerbrandy: “De Commissie heeft met het huidige voorstel een maas in de wet gecreëerd. Dat is ontoelaatbaar. Eerst moeten wij exact weten wat er onder hormoonverstorende stoffen wordt verstaan. Geen uitzonderingen en geen gesjoemel met onze volksgezondheid.”

Lees hier het complete Duurzaamnieuws dossier over hormoonverstoorders

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws