like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Kerncentrale Doel blijft toch langer open

Van: op 1 december 2015

kerncentrale DoelTwee veertig jaar oude reactoren van de kerncentrale Doel blijven nog eens tien jaar in werking. Dit maakte de Belgische regering bekend tijdens de klimaattop in Parijs. Nota bene nadat het land uitgeroepen was tot ‘Fossiel van de Dag’.

Energiebedrijf Electrabel (moederbedrijf Engie) heeft een overeenkomst met de Belgische regering om de komende tien jaar Doel 1 en 2 verder uit te baten. In ruil betaalt het bedrijf 20 miljoen euro per jaar. Bovenop dat bedrag betaalt het bedrijf nucleaire rente aan de Belgische staat: 200 miljoen in 2015, voor volgend jaar 130 miljoen euro en tot 2020 betaalt Electrabel minstens 150 miljoen euro. De reactoren Doel 1 en 2 zijn veertig jaar oud maar volgens toezichthouder FANC veilig genoeg en bovendien nodig om te voorkomen dat de Belgen zonder elektriciteit komen te zitten. (Dat Nederland met een stroomoverschot worstelt is daar kennelijk nog niet bekend)

Het nieuws over de overeenkomst tussen Electrabel en de Belgische regering kwam maandag naar buiten op de eerste dag van de klimaattop in Parijs. Daar werd België uitgeroepen tot ‘fossiel van de dag’. Het gaat om een ‘prijs’ van Climate Action Network (CAN) die elke dag wordt uitgereikt aan een land dat de onderhandelingen in de weg staat. ‘België is een van de Europese landen die achterop lopen met hun doelstelling voor CO2-reductie, terwijl de EU als geheel beter doet dan het doel’, aldus CAN, een platform dat uit 950 ngo’s bestaat.

Door de twee reactoren een decennium langer open te houden, stoot België minder CO2 uit. Het opwekken van kernenergie is daarmee, schrijnend genoeg, een van de milieuvriendelijkste methoden. Lucratieve tijden voor de nucleaire sector. Het wachten is nu op een voorstel van de eigenaar van de kerncentrale in Borssele om een nieuwe te bouwen zoals in Groot-Brittannië reeds het geval is. Kernenergie levert als voornaamste nadelen op het risico van een nucleaire ramp en radioactief afval dat eeuwig dodelijk blijft.

De kerncentrale in Doel, ten noordwesten van Antwerpen en op minder dan 5 kilometer van de Nederlandse grens, kende in het verleden veel problemen. Zo was er sprake van sabotage en er zijn scheurtjes ontdekt in reactorvaten. Begin november was er nog een explosie. De Belgische oppositiepartijen zijn niet te spreken over het akkoord dat de regering heeft gesloten met Electrabel over het openhouden van de kernreactoren Doel 1 en 2. Greenpeace stapt naar de Raad van State. Volgens de milieuorganisatie kan de beslissing zowel juridisch als technisch niet door de beugel. Ook de Bond Beter Leefmilieu (BBL) heeft furieus gereageerd.

Bron: Ravage Webzine

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ron schreef:

  Doel en Tihange waren vóór de vorige winter al buiten gebruik. Er zijn geen leveringsproblemen geweest, of anders gezegd, er is niet te veel elektriciteit gebruikt, zodat delen van België afgeschakeld zouden worden. Door de Nederlanders is geopperd de Clauscentrale op te starten, maar ook dat bleek niet nodig. Aanstaande winter is het ook niet nodig.

  Is het hele CO2 probleem niet, dat het warmte ‘vasthoudt’? Warmte geproduceerd door kerncentrales. CO2 is het niet alleen!

  Energie-efficientie is dus véél belangrijker dan maar raak produceren. Kerncentrales zijn nergens voor nodig.

 2. bennie oude lansink schreef:

  Een kerncentrale is niet CO2 vrij denk aan opgraving en verrijking en transport van de grondstoffen en afval. hou mijn hard vast voor belgie en Nederland als het boem gaat hoop dat het dan noorderwind is.

 3. Jan schreef:

  heel begrijpelijke beslissing (ik ga er vanuit dat aan alle internationaal geldende veiligheidseisen is voldaan), want noodzakelijk voor de leveringszekerheid op korte termijn; er is in België wat dat betreft een serieus probleem. Wind en zon, ook al was het geïnstalleerd geweest, kunnen dit niet oplossen. De gesuggereerde contradictie met de benoeming tot “Fossiel van de dag” is daarom zeker niet van toepassing; sluiting zou meer fossiel/CO2-emissie betekenen. Ondanks alarmerende berichten over de leveringszekerheid van jaren geleden(Commissie Prof. d’Haezeleer) die vooral door druk van de milieubeweging door de politiek in de wind geslagen zijn, is België in deze benarde positie gekomen.
  Wel is te hopen dat alle partijen nu serieus werk maken van verduurzaming én van leveringszekerheid (onder andere meer interconnectie)en tegelijkertijd de betaalbaarheid van de voorziening in het oog houden (want ook één van de pijlers van duurzaamheid)

 4. Luc Weide schreef:

  Regeren is vooruitschuiven.
  Ook in België.