like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Inzicht in energieverbruik, ook per sms graag

Van: op 1 december 2015

smsphoneZodra ik teveel belminuten of data verbruikt heb, krijg ik een sms’je van mijn provider. Fijn! Daar kan ik direct mijn gedrag op aanpassen. Waarom word ik door mijn energieleverancier dan niet wakker geschud op het moment dat ik meer dreig te verbruiken dan normaal? En is het bovendien niet onze gezamenlijke opdracht om te zorgen dat de CO2-uitstoot verminderd wordt en we fossiele brandstoffen minder uitputten?

Inzicht noodzakelijk

Alles valt of staat met inzicht. Om maar weer de parallel met de telecombranche te trekken: op je telefoonrekening zie je precies de prijs voor ieder telefoontje en weet je hoeveel MB’s je verbruikt met het bekijken van een filmpje. Maar heeft iemand enig idee hoeveel kWh je verbruikt met een uurtje televisie kijken? En hoeveel je extra verbruikt, bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie van de kinderen? In de huidige situatie is het net alsof je boodschappen doet in een supermarkt zonder prijsaanduidingen en pas aan het einde van de maand een totaalfactuur toegestuurd krijgt. Onoverzichtelijk en zonder controle.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dagelijkse of wekelijkse feedback op ons gedrag leidt tot een energiebesparing van 8,4%, simpelweg omdat gebruikers bewuster omgaan met hun verbruik. Real-time inzicht in het verbruik kan zelfs leiden tot een besparing van 12%. Dat is uiteraard een goede zaak voor het klimaat, maar daarnaast merkt ook iedereen dat in zijn of haar portemonnee.

Gedragsverandering noodzakelijk

Energie zal de komende jaren, net zoals we bij afvalsortering hebben gezien, een duurzame gedragsverandering doormaken. Wat nu normaal verbruik is, zal over tien jaar ondenkbaar zijn. Huishoudens zullen gedecentraliseerde power units worden met slimme toestellen op basis van internet of things. Er zal veel meer groene stroom zijn en daarvoor zullen investeringen nodig zijn. In tussentijd moeten we vooral minder energie verbruiken. Om dat te kunnen doen, hebben we dringend een beter overzicht nodig van dat verbruik. Als energieleveranciers slim zijn, nemen ze zelf het heft in handen in plaats van te wachten tot overheid met regels komt. Waarom zou je je klanten “dom” houden? Zoiets eenvoudigs als het versturen van een sms’je op het moment dat je klant meer energie verbruikt dan normaal of gemiddeld kan geen grote uitdaging zijn.

Nu met de klimaattop in Parijs maak ik mij weer extra zorgen over energie en onze toekomst. Daarom denk ik na over slimme oplossingen die de milieulast verminderen. Waarom wachten tot de beleidsmakers actie ondernemen? We moeten ons niet alleen zorgen maken over het klimaat, we moeten er iets te doen. Samen. Nu.

De Vlaamse Stefan Grosjean is oprichter en CEO van Smappee, het bedrijf achter de onafhankelijke slimme energiemonitor die inzicht geeft in het energieverbruik in huis op apparaat niveau.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, Opinie

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Theo schreef:

  Vorige week en vandaag geïnteresseerd Zembla gekeken waar een inzicht wordt gegeven in de handel en wandel van datahandelaren. Dit is ook zo’n app waarvan mensen zeggen dat ze het niets uitmaakt…. totdat het over de schreef gaat! Bezint eer ge begint…
  Overigens, DUURZAAMNIEUWS.NL wordt ook gevolgd door zeker 7 meer en minder trackers waaronder de beruchte AddThis. Dus u weet nu dat een na bezoekje aan DUURZAAMNIEUWS.NL sporen c.q. data achter laat waar heerlijk in gehandeld wordt!

 2. Peter Rommens schreef:

  Bewustwording via middelen die mensen dagelijks gebruiken werkt heel goed. Enige jaren geleden voerde de gemeente Växjö in Zweden samen met het lokale energiebedrijf zo’n SMS systeem in. Daarvoor werd er helemaal niet bemeterd. Het energiegebruik daalde gemiddeld 30%.
  Natuurlijk dienen de data beschermd te worden tegen andere gebruik en moet je goed nadenken over de wijze van presenteren (zet je het af tegen gemiddeldes, tegen je eigen gebruik, tegen een theoretisch gebruik gecorrigeerd met de buitentemperatuur) en of je wil belonen.
  Ten opzicht van publiciteitscampagnes blijft dit systeem de aandacht houden. Bij campagnes ebt aandacht snel weg in deze maatschappij vol informatie.

 3. Lusanne schreef:

  Eens met Gifkikker. De enige die wat met zijn of haar energiegegevens zou moeten kunnen, is de consument zelf. En de enige die voordeel zou moeten hebben/kunnen verdienen met zijn energiegegevens, is dus de consument zelf. Om deze reden ook voorstander van de I-CE van iNRG, een monitoringssysteem waarbij de data op het kastje zelf wordt opgeslagen en waarbij de gegevens buiten huis niet zichtbaar zijn.

 4. Ron schreef:

  Als je zeker weet dat je niet meer dan nodig verbruikt, is zo’n SMS nergens voor nodig. Er wordt hier weer uitgegaan van ‘normaal’, maar normaal is veel te veel. Alle apparatuur moet ‘slim’ worden, gebruikt dus onnodig veel energie en is ook met een gewone klok op tijd aan en uit te zetten. Ook hier op duurzaamnieuws zijn duizenden volgers, maar de vraag is of er veel bij zijn die efficiënt energie gebruiken. Daar verandert high tech niets aan.

 5. Gifkikker schreef:

  Er is volgens mij een heel andere gedragsverandering noodzakelijk.

  Er zou zonder toestemming geen privégegevens verzameld mogen worden en al helemaal niet naar anderen worden verstuurd. En dus ook niet via anderen naar jezelf.

  Het moge inmiddels toch wel duidelijk zijn dat ons leven steeds meer online te volgen is en ook steeds vaker zonder onze toestemming. Misschien vindt die onderzoeker het leuk dat iedereen met netwerktoegang alle verbruiken van alle mensen kan zien, maar ik wil helemaal niet dat een inbreker kan zien wanneer mijn verwarming een paar dagen uit staat. En als ik het per SMS krijg is de data beschikbaar genoeg om er grootschalig misbruik van te maken. En de ervaring leert dat bedrijven dat zonder gewetensbezwaren doen.

  Ik vind het prima als een slimme thermostaat een historie bijhoudt, maar als anderen dan ikzelf bij mijn thermostaatgegevens kunnen moet die gewoon worden verboden.