Een catastrofe als gevolg van de klimaatverandering is de grootste potentiële bedreiging voor de wereldeconomie. Dat blijkt de nieuwste editie van het jaarlijkse Global Risks Report van het Wereld Economisch Forum in aanloop naar de bijeenkomst van het forum in Davos.
Voor de elfde editie van het rapport werd aan 750 experts gevraagd om 29 globale risico’s te beoordelen naar hun potentiële impact op de wereldeconomie in de volgende tien jaar. In de nieuwste rangschikking zien zij de klimaatverandering als grootste risico. Daarmee komt voor het eerst sinds 2006 een milieuprobleem bovenaan het lijstje met bedreigingen.
Op de tweede plaats staat de verspreiding van atoomwapens, gevolgd door watercrises, grootschalige vluchtelingenstromen of een plotselinge stijging van de energieprijzen. Als de risico’s gerangschikt worden naar waarschijnlijkheid, staan grote vluchtelingenstromen op de eerste plaats, gevolgd door extreem weer, klimaatverandering en regionale gewapende conflicten.
Brede waaier
Dat de klimaatverandering als grootste probleem wordt gezien, betekent echter niet dat de andere risico’s er minder op zijn geworden, waarschuwt het Wereld Economisch Forum (WEF). Integendeel: de waaier aan risico’s is breder dan ooit, van milieuproblemen tot geopolitieke en economische bedreigingen, en de data wijzen erop dat 24 risico’s zijn toegenomen.
Volgens het rapport is er ook steeds meer bewijs dat de verschillende risico’s met elkaar verbonden zijn. Die verbanden worden ook sterker, met name tussen de klimaatverandering en bijvoorbeeld onvrijwillige migratie of instabiliteit, en hebben vaak “grote en onvoorspelbare gevolgen”.
Beleidsinstrument
Het is belangrijk dat politieke leiders die verbanden kennen om hun acties te plannen en zich schrap te zetten, stelt het rapport. “We weten dat de klimaatverandering andere risico’s zoals migratie en instabiliteit versterkt, maar dat zijn absoluut niet de enige verbanden die snel evolueren en maatschappijen raken, vaak op onvoorspelbare manieren”, zegt Margareta Drzeniek-Hanouz van het WEF.
“De klimaatverandering zwengelt meer risico’s dan ooit tevoren aan, onder meer watercrises, voedseltekorten, beperkte economische groei, zwakkere sociale cohesie en veiligheidsrisico’s”, zegt ook Cecilia Reyes, Chief Risk Officer van de Zurich Insurance Group, die meewerkte aan het rapport. “Tegelijk stelt geopolitieke instabiliteit bedrijven bloot aan afgelaste projecten, beschadigde eigendommen en een beperkt verkeer van middelen over de landsgrenzen. Die politieke conflicten maken de uitdagingen van de klimaatverandering nog meer onoverkomelijk – ze verminderen het potentieel voor politieke samenwerking en leiden middelen, innovatie en tijd af van de strijd tegen de klimaatverandering.”