solar aggregaat bredenoordMuziekfestival Noorderslag krijgt stroom van een unieke combinatie van zonneenergie en biobrandstof die tot wel 95% CO2-uitstoot bespaart. De Mobile Solar Plant is een 20 ft-container van zes meter waaruit een 150m2 veld aan zonnepanelen uitklapt met daarin een Bredenoord Smart Powerbank en een aggregaat. De MSP komt ingeklapt op de locatie aan en kan met de speciale uitklaptechniek binnen een uur operationeel zijn.

Het systeem levert 58 kWp waarbij 23 kWp uit de zonnepanelen geleverd wordt. De stroom wordt vanuit de zonnepanelen naar de accu’s in de Smart Powerbank geleid en van daaruit geleverd naar de eindgebruiker. Wanneer de accu’s leeg dreigen te raken en er niet genoeg zon is om deze aan te vullen, slaat het aggregaat (28 kW) aan en draait verder op biobrandstof. De Mobile Solar Plant levert genoeg stroom om bijvoorbeeld een food-court op een festival van stroom te voorzien.

Fors uitstoot besparen

Margien Storm van Leeuwen, Manager New Business van producent Bredenoord: "De installatie maakt optimaal gebruik van de zon, maar de 100% bedrijfszekerheid en lange autonomie die essentieel is voor evenementen, bereik je vandaag de dag alleen in combinatie met een aggregaat. Door de inzet van duurzame biobrandstof verlaag je niet alleen de CO2-footprint nog verder, maar verbeter je ook de lokale luchtkwaliteit. Van grondstof tot en met evenement kunnen we 85% van de CO2-footprint reduceren. Met de combinatie van de Mobile Solar Plant en duurzame brandstoffen kan de CO2 tot 95% verlaagd worden waarmee we groene én stille evenementenstroom leveren. En daar is veel vraag naar.”

Verantwoorde biobrandstof

De gebruikte biobrandstof is tweede generatie gehydrogeneerde biobrandstof (HVO). Deze brandstof van zeer hoge kwaliteit wordt gemaakt op basis van afval- en reststromen en is dus uiterst duurzaam. Het voldoet aan de zwaarste duurzaamheidsstandaarden en concurreert dus bijvoorbeeld niet met de voedselvoorziening of tot verdere afkalving van de biodiversiteit. Ook kwalitatief kwam de brandstof van GoodFuels als beste uit de testreeks die Bredenoord afgelopen najaar uitvoerde. Deze brandstof is direct inzetbaar op alle aggregaten van Bredenoord.

Voor het komende evenementenseizoen biedt Bredenoord samen met evenementeninstallateur The Powershop deze combinatie voor festivals aan.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws