like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN
Den Haag | 07.02.2019

Klimaatstakers gaan door na gesprek met Rutte

Van: op 13 februari 2019

youth for climate klimaatstakers

Op 7 februari hielden Nederlandse scholieren een staking om te demonstreren. Zo wilden de klimaatstakers de politiek duidelijk maken dat deze moet ingrijpen om verdere klimaatverandering te voorkomen. Meer dan 10.000 jongeren kwamen naar het Malieveld in Den Haag om hun eisen kenbaar te maken.

"Met deze actie willen wij de politiek wakker schudden. Het klimaatakkoord dat zij nu opstellen moet beter, efficiënter en waterdichter. Het gaat hier namelijk om jouw toekomst.
Wij willen voor een beter klimaat zorgen en daarvoor hebben we jouw hulp nodig’’, zo melden de organisatoren op hun website.

Gesprek met Rutte

Als reactie op de schoolstaking werd een groep klimaatstakers uitgenodigd voor een gesprek met premier Mark Rutte en minister van economische zaken Eric Wiebes. Beide partijen gaven aan dat er een goed gesprek was gevoerd. Rutte stelde niets te kunnen ondernemen voordat de doorrekening van het klimaatakkoord bekend is. De scholieren besloten daarop voorlopig door te gaan met acties.

Scholieren van de Daltonschool in Den Haag organiseerden de demonstratie. Daar voert Stijn Warmenhoven uit 6 VWO het woord. "Ik zag op het Journaal dat duizenden jongeren in België gingen demonstreren. Toen heb ik een berichtje gestuurd naar een aantal vrienden met: jongens dit moeten we ook doen, wij moeten ook in Nederland voor het klimaat opkomen"  zegt hij tegen de NOS.

De scholieren kregen al aandacht in verschillende media, waaronder het RTL nieuws.

Schoolstakingen voor het klimaat zijn geïnspireerd door de Zweedse Greta Thunberg die vorig jaar haar boodschap voor het Zweedse parlementsgebouw uitdroeg. Die wordt nu door duizenden scholieren opgepakt en uitgedragen. Dat werd al eerder duidelijk toen tienduizenden scholieren in Brussel de straat op gingen.

In een open brief in Trouw spreken 350 wetenschappers steun uit aan de actie; politici reageren vooral zuur en formeel.

In heel Europa gaan inmiddels scholieren de straat op voor het klimaat en om politici tot de orde te roepen. De NOS maakte een mooi overzicht.

Meer info? Check Instagram @youthforclimatenl

Meer informatie

Facebookpagina

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Den Haag, Nieuws, Zuid-Holland

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws