De heetste dagen en de koudste nachten zijn op verschillende plaatsen in Europa vier keer sneller opgewarmd dan gemiddeld. Dat is de uitkomst van nieuw onderzoek van Grantham Research Institute on Climate Change (GRI) en de University of Warwick, dat werd gepubliceerd in Environmental Research Letters.
In het onderzoek is een verband gelegd tussen klimaatverandering en de invloed daarvan op het weer. Daarvoor werden metingen gebruikt vanaf 1950. Uit de metingen bleek dat in een strook van Zuid Engeland, over Noord Frankrijk, Belgie en Nederland naar Denemarken, de vijf procent heetste dagen bijna vier maal sneller opwarmen dan gemiddeld. In de strook net ten zuiden daarvan waren het juist de dagen met een meer gemiddelde temperatuur die sneller opwarmen.
Ook de koudste dagen warmen veel sneller op. In absolute temperatuur bedraagt de opwarming over ongeveer 50 jaar op veel plaatsen meer dan 2 graden Celcius gemiddeld.
Andere plaatsen laten echter nauwelijks veranderingen in temperatuur zien.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Dr David Stainforth, de hoofdauteur van de publicatie, zegt daarover: “Klimaat gaat vooral over de verdeling van het weer. Als het klimaat verandert, verandert de verdeling van het weer mee. En dat weer verschuift niet gewoon, het verandert van karakter. En die verandering is erg afhankelijk van waar je woont. Dus ervaar je de gevolgen van klimaatverandering lokaal ook heel verschillend.”
“Die lokale verschillen betekenen ook, dat als je wereldwijd een doel nastreeft van maximal 2 graden opwarming, dat lokale afwijkingen veel groter kunnen zijn. Met de bijbehorende gevolgen voor mensen, gemeenschappen en bedrijven.”
Coauteur Dr Stainforth wijst er op dat de uitkomsten van het onderzoek belangrijk zijn voor het nemen van beslissingen over bouwen van huizen en verbouwen van gewassen. Huizen moeten bestand zijn tegen hogere temperaturen; daar moeten we ook in de landbouw op voorbereid zijn. Niet alleen in de toekomst, maar vanaf nu.
Snellere opwarming heeft gevolgen voor de arbeidsproductiviteit van mensen, die snel afneemt boven 28 graden, en voor sommige bedrijfstakken. Denk daarbij aan de afnemende mogelijkheden voor wintersport door het uitblijven van sneeuwval.
Weerdiensten over de hele wereld gaan de uitkomsten van het onderzoek gebruiken om de plaatselijke gevolgen van klimaatverandering mee te nemen in hun modellen en voorspellingen.
Het onderzoek: Mapping climate change in European temperature distributions