Hittegolven zullen vaker gaan voorkomen als gevolg van klimaatverandering. Dit blijkt uit een studie van een internationale groep klimaatwetenschappers, zo bericht het KNMI, dat zelf ook aan het onderzoek deelnam. In de afgelopen eeuw is de kans op een hittegolf in de meeste gebieden verdubbeld, in sommige steden zelfs verviervoudigd.
Ook berekeningen met een klimaatmodel, uitgevoerd door onderzoekers uit Oxford, tonen aan dat de kans op deze gebeurtenissen sterk is toegenomen. In simulaties van een klimaat waarin broeikasgasconcentraties niet zijn toegenomen is de kans op de huidige temperaturen twee keer zo laag als in berekeningen met de waargenomen CO2-stijging.
Er is een sterke opwaartse trend zichtbaar in metingen van de maximum temperatuur. Volgens Geert Jan van Oldenborgh, klimaatonderzoeker aan het KNMI, is dit maar beperkt toe te schrijven aan de gegroeide verstedelijking. “In grote steden speelt het Urban Heat effect wel een rol, maar voor de maximum temperatuur overdag is die rol betrekkelijk klein”, aldus Van Oldenborgh.
Ook het Rode Kruis was betrokken bij dit onderzoek. Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum, stelt dat vooral oudere mensen een verhoogd risico lopen bij dergelijke temperaturen. "Veel van deze mensen zijn niet bekend met de risico’s. Soms kunnen eenvoudige maatregelen, zoals voldoende drinkwater of een extra bezoekje aan de buurman de risico’s al sterk verkleinen."
Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.
Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.
Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws