like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Kokos in Nederlandse schappen geeft kokosboeren geen eerlijk loon

Van: op 16 april 2017

kokosNederland is de tweede grootste importeur van kokosolie ter wereld. Jaarlijks verwerken en consumeren we in Nederland 107 miljoen kilo kokos, in de vorm van kokosolie. Grofweg wordt de Nederlandse kokosolie door een kwart miljoen kleinschalige boeren geproduceerd. Veel kokosboeren verdienen niet genoeg om hun gezin te onderhouden of leven zelfs onder de armoedegrens van $1,90 per dag – terwijl volgens onderzoek van Questionmark zo’n 5% van alle supermarktproducten kokos bevat.

"Zonder dat je het weet, eet je zomaar kilo's oneerlijke kokos per jaar," aldus directeur Sander de Jong van Fairfood. De stichting start vandaag haar campagne om consumenten te wijzen op de oneerlijke kokos in hun boodschappen en om te zorgen dat retail en voedingsmiddelenindustrie hun verantwoordelijkheid nemen. Ook komt Fairfood met een innovatief plan om zelf een eerlijke kokosnoot op de markt te brengen.

Fairphone 3_Staring lady

 

Kokosolie: in talloze producten door gunstige eigenschappen

Kokos is de laatste jaren aan een opmars begonnen als een van de nieuwe superfoods. De kokos koorts verspreidt zich razendsnel onder foodies, modellen en fitness freaks. Kokosnoten, kokosmelk en kokoswater zijn de producten die voor de hand liggen. Maar de meeste kokos vind je terug als het ingrediënt kokosolie en is verwerkt in snoep, koekjes en ijs, en in sauzen, koffiecreamer, chocoladeproducten, babyvoeding en vele andere producten. Het is bij lage temperaturen nog een vaste stof en wordt daarom veel gebruikt in ijs. Het heeft korte vetzuren waardoor je lichaam het gemakkelijk opneemt. Daarom wordt het veel gebruikt in gezondheidsproducten en babyvoeding.

 

Groot deel 16 miljoen kokosboeren leeft op of onder de armoedegrens

In de voor Nederland belangrijke keten voor kokosolie werken relatief veel mensen. Dit zijn naar schatting een kwart miljoen kokosboeren. Wereldwijd zijn er 16 miljoen kokosboeren actief, bijna drie keer zoveel als cacaoboeren. Velen van hen krijgen geen eerlijk inkomen. Ze verdienen onvoldoende om hun gezin te onderhouden, ook moeten hun kinderen vaak meewerken op het land. Indonesië, India en de Filipijnen zijn de landen met de meeste kokosboeren. In de Filipijnen leeft 41-60% van de kokosboeren in armoede en 40% van de werknemers.

 

Kokosboeren klem door te veel concentratie van macht in de keten

"Door een oneerlijke verdeling van geld en macht in de kokosketen leeft het gros van de kokosboeren op of onder de armoedegrens," vertelt Sander de Jong, directeur van Fairfood. De kokosolie-markt is een wereldmarkt in concurrentie met andere oliën, waarin prijsdruk productie-efficiëntie afdwingt. Slechts een handjevol bedrijven domineren de keten, terwijl de boeren slecht georganiseerd zijn. Kokosolie is een belangrijke grondstof voor voedselproducenten zoals Mars, Nestlé, Unilever en verwerkers zoals Wilmar en Cargill. Fairfood vindt dat deze partijen samen met de supermarkten in Nederland hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

 

Er zijn nauwelijks initiatieven die de problemen oplossen

De bewuste consument die eerlijke kokos wil, moet goed zoeken. Slechts een fractie van de producten met kokos in de supermarkt heeft een mensenrechtenkeurmerk. De supermarkt schappen bevatten geen producten met gecertificeerde kokosolie. Er zijn ook nauwelijks programma's die de inkomenspositie van de kokosboeren verbeteren. In duurzaamheidsverslagen van Nederlandse bedrijven is eveneens weinig terug te vinden over kokosboeren.

 

Kokoscampagne Fairfood

De nieuwe campagne van Fairfood richt zich in eerste instantie op consumentenbewustzijn. Fairfood wil de overgang naar eerlijke kokos in de supermarkten versnellen. Enerzijds door publieke druk uit te oefenen, anderzijds door zelf de industrie te helpen om oplossingen te vinden. Fairfood gaat daarvoor zelf op zoek naar een eerlijke kokosnoot. "We willen laten zien dat het anders kan en brengen een eerlijke kokosnoot op de Nederlandse markt. We experimenteren met nieuwe interventies en technologieën zoals blockchain. Wat we daarbij leren, delen we met de industrie in ons Living Wage Lab," aldus Sander de Jong.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ida Fokkens schreef:

  Hallo,,

  Natuurlijk vind ik dat deze boeren een goed loon moeten verdienen en ben bereid daar voor te betalen

  Vraag,
  Ik eet elke dag vruchtvlees vd pit vd kokosnoot,( dus dat bruine ding met harde bast)
  Ik koop deze in de diverse bio winkels.
  Prijs bij ene winkel bv € 1,65 bij andere € 2,99.
  Herkomst weet men niet en staat er ook niet bij
  Nu hoorde ik onlangs dat deze vorm van kokos, erg gevoelig is voor schimmel en voordat ze vervoerd worden, ook de biologische, ondergedompeld worden in formaldehyde, wat kankerverwekkend is.
  (soms zijn ze inderdaad niet goed en smaken dan echt vies,, als ze maar een klein beetje kokoswater gelekt hebben door een kleine, vaak onzichtbare barst).

  Geldt dit ook voor de hele kokosnoot die in Aziatische winkels te koop is en waarschijnlijk niet tbiologische is?

  Is dit bekend bij u en hoe zou ik er achter kunnen komen of dit waar is of niet.
  Waarschijnlijk is er een hele keten van boer, transport, verpakking en verscheping?
  Is deze keten al eens in kaart gebracht?

  Graag uw reaktie, mening.
  Eerlijke, vriendelijke groet, Ida

 2. Span schreef:

  Bewustwording is goed als campagne. Wat kan ik me bij een blokchain of interventies voorstellen. Wat is er gebeurd met het fairtrade merk? Eerst mocht je ervan uitgaan dat daarmee een eerlijke prijs aan de boeren werd verzekerd, nu hoor ik dat dit niet het geval is, kan daar niet op in worden gegaan zonder weer iets nieuws te ontwikkelen, op te starten, uit te rollen etc?