like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Over koplopers en hekkensluiters in duurzaam ondernemen

Van: op 16 april 2017

kapitaalvluchtWie idealen heeft, moet het bedrijfsleven in. Een voorhoede van het Nederlandse bedrijfsleven haalt de overheid links en rechts in op het gebied van verduurzaming. Mijn advies: ga mee in die ontwikkeling. Want voor je het weet is in jouw sector het omslagpunt naar duurzaamheid voorbij – en dan ben je te laat.

Bedrijven zetten in hoog tempo concrete stappen en overtreffen daarmee de doelen die de overheid heeft gesteld op het duurzaamheidsvlak. Bedrijven gaan voorop en tonen tal van inspirerende voorbeelden: NS laat door een samenwerking met Eneco sinds 1 januari alle elektrische treinen klimaatneutraal op windenergie rijden, Unilever heeft sinds 2008 het afval uit eigen productie met 97 procent gereduceerd en Albert Heijn wil in 2025 alle 900 winkels laten draaien op klimaatneutrale energie.

 

Ook het MKB timmert hard aan de duurzame weg

Wie denkt dat duurzame innovatie alleen van multinationals komt, doet het MKB tekort. Ook daar timmeren koplopers hard aan de weg om hun business te verduurzamen, wat vaak tot prachtige innovaties leidt. Zo gebruikte schoonmaakmiddelenproducent Ecover voor zijn nieuwe afwasmiddelfles plastic dat zij opviste uit grachten en de zee. Schaatsstadion Thialf deelt overtollige zonne-energie van de vijfduizend zonnepanelen op het dak met zo’n 1.250 aangesloten huishoudens. En paddenstoelenkwekerij RotterZwam kweekt eetbare paddenstoelen op koffiedik, voor en door de lokale markt.

 

Afwachten of vaart maken?

Afwachten kan, maar wie te lang niets doet, moet rekening houden met een ‘Kodak-moment’: de industrie is dan al zo drastisch veranderd dat aanpassen niet meer kan. Afgaand op de trends die MVO Nederland signaleert is de kans klein dat die drukdoenerij over MVO wel weer overwaait. Integendeel: de groeiende MVO-ambities van de voorhoede van het bedrijfsleven zorgen voor een onomkeerbare beweging.

 

Wees voorbereid op het kantelpunt; dan is er geen weg meer terug

Verschillende sectoren staan op het punt om een definitieve omslag te maken naar duurzaam ondernemen. In de energiesector is die omwenteling al een feit. Het aandeel hernieuwbare energie neemt hand over hand toe en er is geen weg terug naar het fossiele tijdperk. In de voedingssector is hetzelfde aan de gang. Daarom kreeg het MVO Trendrapport ook de titel ‘Kantelpunten binnen handbereik’. Volgens veranderaar Lucas Simons eindigt zo’n ‘duurzame markttransformatie’ altijd met wetgeving. Kooi-eieren/gloeilampen/plofkippen worden simpelweg verboden. Wie dan niet is aangehaakt, heeft allang de boot gemist.

 

Maria van der Heijden is sinds februari 2016 Directeur-bestuurder van MVO Nederland. Daarvoor was zij o.a. oprichter van de sociale onderneming Women on Wings, dat zij samen met Ellen Tacoma gedurende 20 jaar geleid heeft.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Marcel schreef:

  Als het blijkbaar al jarenlang nodig is het voorbeeld van Rotterzwam te gebruiken, dan is er nog een hele lange weg te gaan! Inmiddels zouden er toch honderden (duizenden) bedrijven (moeten) zijn die jaarlijks een vernieuwend duurzaam concept lanceren. Dan zijn het niets jarenlang dezelfde koplopers (zoals Rotterdam), maar ontstaat een robuuste kopgroep, op de voet gevolgd door een enorm peloton duurzame, sociale ondernemers.

 2. henkz schreef:

  “NS laat door een samenwerking met Eneco sinds 1 januari alle elektrische treinen klimaatneutraal op windenergie rijden”

  Dit is helemaal geen inspirerend voorbeeld. Windenergie kan niet zonder subsidie. De subsidie wordt betaald door met name kleinverbruikers middels een opslag op de elektriciteitsprijs. NS betaalt als grootverbruiker al nauwelijks energiebelasting, daarnaast ontwijken zij al jarenlang belasting via een Ierse constructie: http://www.nu.nl/binnenland/2898470/ns-ontwijkt-belasting-via-ierland.html en https://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/25/ns-ontwijkt-nog-steeds-belasting-via-ierse-route-1478265-a990929.

  Aangezien alle kleinverbruikers voor de subsidie opdraaien, vind ik dat iedereen hiervan moet profiteren. Het product “groene stroom” zou verboden moeten worden.

  NS zou pas echt duurzaam zijn als ze zonder subsidie windparken zouden bouwen voor hun stroomvoorziening. Dat dit kan, is in Duitsland bewezen: http://www.fluxenergie.nl/duitsland-krijgt-eerste-offshore-windparken-zonder-subsidie/

  Op dit moment meet NS zich een groen imago aan dat echter door anderen wordt betaald.