Ruim driehonderd mensen blokkeren sinds 9:30 uur zaterdagochtend (24 juni) de kolenoverslag in de haven van Amsterdam. Met deze menselijke blokkade, CODE ROOD, trekken zij een grens tegen klimaatverwoesting door de fossiele industrie. Door de blokkade kan er geen kolen worden aan- en afgevoerd van de OBA Bulk Terminal. De overslag is stilgelegd.
De deelnemers begonnen hun actie vanmorgen om 8:45 uur met een mars van het klimaatkamp aan de Contactweg naar de kolenoverslag op de Westhavenweg. Daar begonnen zij een zit-blokkade op de spoorlijn op het terrein en klommen in de kranen waarmee de kolen worden overgeladen. Door de actie van CODE ROOD zijn de werkzaamheden bij de kolenoverslag stil komen te liggen.
Vandaag is het exact twee jaar geleden dat de rechter in de Urgenda-zaak oordeelde dat de Nederlandse overheid meer moet doen om haar burgers te beschermen tegen klimaatverandering. Omdat effectieve maatregelen achterwege blijven, komen burgers nu zelf in actie. Woordvoerder Harriet: ‘De overheid doet niet genoeg tegen klimaatverandering. Kolencentrales blijven draaien, de gaswinning gaat door en de fossiele industrie veeteelt viert hoogtij. Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor al het leven op aarde. Als overheden en bedrijven niet in actie komen moeten wij het zelf doen.’
De Amsterdamse haven is de grootste benzinehaven van de wereld en de een na grootste kolenhaven van Europa – en dat terwijl 80% van de kolen in de grond moet blijven om klimaatverandering te beperken tot 2° C. Pas in 2030 wil de Amsterdamse haven haar poorten sluiten voor steenkool. Dat is te laat om klimaatverandering binnen de afgesproken grenzen te houden. Bovendien zal ook de overslag van olie moeten worden gestopt om klimaatchaos te voorkomen. ‘Wij eisen dat de Amsterdamse haven snel haar poorten sluit voor kolen, olie en benzine. Nederland moet voorop gaan lopen in de transitie naar een duurzame samenleving om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5° C,’ aldus woordvoerder Harriet. ‘Wij vinden het ook belangrijk dat er een rechtvaardig overgangsfonds komt voor arbeiders in de fossiele industrie en andere sectoren die geraakt worden door de transitie.’
CODE ROOD is onderdeel van een wereldwijde beweging van mensen die de fossiele bedrijven stoppen om klimaatverwoesting door deze bedrijven tegen te gaan. Deze moderne klimaatbewegingen geven activisme een menselijk gezicht. In onder andere de Verenigde Staten (Standing Rock) en Duitsland (Ende Gelände) wordt ook actiegevoerd tegen het delven en gebruiken van olie, kolen en gas.
Updates van de actie worden gedeeld op de website code-rood.org en op Facebook en Twitter van CODE ROOD.