Via crowdfunding leningen verstrekken aan kleine, succesvolle ondernemingen in opkomende landen? Tegenwoordig een fluitje van een cent. Zo is het mogelijk bij te dragen aan meer werkgelegenheid in ontwikkelingslanden én 3-4% rente te ontvangen op de verstrekte lening. En dat is momenteel bijna 3x zoveel rente als op de vrij opneembare spaarrekening.
Het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden loopt tegen structurele problemen op bij de financiering van hun groeiplannen. Terwijl het juist de middelgrote bedrijvigheid is die een belangrijke en duurzame bijdrage levert aan werkgelegenheid en daarmee aan de verbetering van leefomstandigheden. Lendahand is opgericht om deze ondernemers op een efficiënte wijze te voorzien van eerlijke leningen tegen een gezond rendement voor de verschaffer. En dat werkt!
Via www.lendahand.com kunnen Nederlandse investeerders direct bijdragen aan meer werkgelegenheid in groeiende economieën zoals Colombia, Ghana en de Filipijnen.
Hoe het werkt
- Kies een ondernemer op de website
Onze lokale partners in de betreffende landen hebben veelbelovende ondernemers geselecteerd. Het gaat om MKB’ers die doorgaans geen toegang hebben tot betaalbare financiering, maar wel jarenlang ervaring hebben in hun branche.
- Verstrek een lening
Uitlenen kan vanaf 50 euro. Zodra er voldoende financiers zijn, gaat de lening definitief door en op de 1e dag van de daaropvolgende maand van start. De rente begint eveneens op deze datum te lopen.
- Ontvang geld terug met 3-4% rente
De ondernemers lossen de leningen elke zes maanden in gelijke delen af. Loopt een lening bijvoorbeeld een jaar, dan wordt dus twee keer een even groot bedrag terugbetaald, plus rente. Uiteraard kan het terugontvangen geld vervolgens opnieuw uitgeleend worden: zo worden meer ondernemers geholpen verder te groeien en worden nog meer banen gecreëerd!
Even een correctie. Ik was iets te voorbarig. Ik zie dat ze de ontvangen rente wel weer herinvesteren in de regio. Op die manier voorkom je het wegzuigende mechanisme (dat geld juist uit regio verdwijnt). Dus daar is wel over nagedacht. Neemt niet weg dat (veel) rente negatief is voor de stabiliteit van een financieel systeem.
Helemaal eens met Gifkikker. Dit heeft weining met duurzaamheid te maken. Rente is het probleem en zorgt naast het opblazen van het financiele systeem ervoor dat geld uit een regio verdwijnt. 3-4% rente is ook niet bepaald weinig. Lees het boek “Een @ander soort geld”, hierin wordt de destructieve werking van rente in met name ontwikkelingslanden of regio’s met een slechte economie duidelijk uitgelegd.
Ik snap niet wat er duurzaam is aan een lening met woeker (eufemisme: “rente”). Het is de rente die financiële groei vereist, en daarmee verdere plundering van de natuurlijke grondstoffen. Zeker als de ondernemers zelf zo’n 25% per jaar moeten ophoesten om aan deze “duurzaamheid” te mogen meedoen (volgens de site van lendahand zelf). Dit is geen duurzaam nieuws, dit is greenwashing.