like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Glasvezel is de toekomst, ook voor het milieu

Van: op 12 mei 2015

glasvezelHet Nederlandse glasvezelnetwerk is in de laatste jaren vrij hard gegroeid en inmiddels zijn er al zo’n 2 miljoen woningen in ons land aangesloten op het netwerk. Door de hoge bandbreedte die glasvezel biedt, wordt het glasvezelnetwerk gezien als een netwerk voor de toekomst. Providers die actief zijn op het netwerk adverteren vooral met de mogelijkheden die het nieuwe netwerk biedt op het gebied van entertainment en de voordelen die het biedt voor het milieu worden soms dan ook uit het oog verloren.

De glasvezelkabel

Als eerste voordeel zijn glasvezelkabels heel wat milieuvriendelijker dan koperverbindingen. Dat komt onder andere doordat de kabels minder warmte opwekken, er minder isolatiemateriaal benodigd is, het versturen van gegevens minder energie verbruikt, er geen giftige materialen in de grond komen en er bij het versturen van gegevens minder straling vrijkomt. Glasvezelkabels zijn bovendien duurzamer dan koperverbindingen en de kans op brand neemt af omdat er alleen lichtsignalen, en geen elektriciteit, door de kabels gestuurd worden.

Hogere bandbreedte

De enorme bandbreedte van glasvezel is een ander voordeel dat het milieu ten goede kan komen. Deze bandbreedte maakt het namelijk eenvoudiger om thuis te werken, doordat er zonder problemen deel kan worden genomen aan videoconferences met collega’s en/of klanten en zelfs bestanden die gigabytes groot zijn binnen een mum van tijd kunnen worden ontvangen en verstuurd. Uiteindelijk kan het glasvezelnetwerk er dankzij de hogere bandbreedte dus ook voor zorgen dat er minder woon- werkverkeer is en zo een bijdrage leveren aan een beter milieu.

Landelijke dekking

Het is dan ook te hopen dat de aanleg van het glasvezelnetwerk onverminderd hard zal doorgaan in de komende jaren en dat we binnen enkele jaren een landelijk dekkend glasvezelnetwerk hebben. Zeker is dat echter allerminst, KPN heeft eind vorig jaar de beheerder van het Nederlandse glasvezelnetwerk overgenomen en zou volgens technologiewebsite Tweakers overwegen de uitrol van het glasvezelnetwerk te vertragen en langer gebruik te maken van koperverbindingen.

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. GlasvezelBuiten schreef:

    @Otto. 4G, 5G en alles wat volgt is bedoeld voor buiten gebruik. Het meeste dataverbruik is echter binnen, denk aan televisie. Ik wil niet telkens met mijn computer bij het raam zitten. Of mijn tv voor het raam zetten. Jij wel?

  2. Otto Willemsen schreef:

    anderen beweren juist dat Glasvezel nu al is achterhaald. 5, of 6 G bijvoorbeeld is al veel sneller dan glas. Voor snelle verbindingen gaan we niet meer door de grond. Gelderland begraaft letterlijk nuongelden met de aanleg van glasvezel in het buitengebied…. technologie gaat snel….