like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

LochemEnergie en Eneco in hoger beroep tegen uitspraak salderen

Van: op 18 juli 2015
belasting op eigen zonnestroomLochemEnergie en Eneco gaan in hoger beroep tegen een recente uitspraak van de rechter. Deze verwierp een beroep dat Eneco en energiecoöperatie LochemEnergie hadden ingesteld tegen een uitspraak van de Belastingdienst over de verschuldigdheid van energiebelasting. De Belastingdienst is van mening dat eigenaren en huurders van zonnepanelen op andermans dak belasting moeten betalen over de stroom die is opgewekt omdat er sprake zou zijn van ‘levering’ van de stroom.

Eneco en LochemEnergie zijn het niet eens met het standpunt van de Belastingdienst en betreuren de uitspraak van de Haagse rechtbank. Volgens Eneco en LochemEnergie wordt zo ongelijkheid voor een grote groep burgers die geen geschikt eigen dak heeft in stand gehouden. Deze burgers willen meedoen aan de transitie naar een duurzame energievoorziening door te investeren in zonnepanelen of door deze te huren in een collectief zonnepark. Maar zij krijgen niet dezelfde opbrengst uit hun zonnepanelen. Zij moeten belasting betalen voor de 'levering' van stroom terwijl dit al hun eigen, zelf opgewekte stroom is, uit zelf betaalde zonnepanelen elders. Het enige onderscheid is dat hun zonnepanelen niet op hun eigen dak (kunnen) liggen maar elders in collectief verband zijn geïnstalleerd. De zonne-energie wordt echter wel degelijk voor hun eigen rekening en risico opgewekt. Eigenaren van zonnepanelen op eigen dak hoeven die belasting niet te betalen.

Naar de mening van LochemEnergie en Eneco is de uitspraak onvoldoende gemotiveerd, met name daar waar het gaat om de levering van de opgewekte stroom door Eneco. Paul Stolte van LochemEnergie: ‘We hebben de indruk dat de rechter onvoldoende rekening houdt met het feit dat de zonnepanelen gehuurd worden door de leden van de coöperatie zelf, en daarmee de opgewekte stroom op voorhand al van henzelf is. Dat verdraagt zich niet met de veronderstelling dat de stroom door Eneco geleverd zou worden. Je kunt naar onze mening niet iets leveren dat niet jouw eigendom is. Uiteindelijk gaat het om de principiële vraag waarvoor deze casus is gestart: waarom moet je als eigenaar of huurder van zonnepanelen op andermans dak wél belasting betalen en hoef je dat als eigenaar van zonnepanelen op je eigen dak niet? Die vraag willen we graag heel scherp beantwoord krijgen.’

Bullguard Internet Security, free 60 days Trial

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Rein Haakma schreef:

  Een verhuurder betaald belasting over de huur. In dit geval zou de huurder belasting moeten betalen over de opbrengsten van de kropjes sla voor eigen gebruik, of belasting over je eigen ‘woongenot’, of wat voor je opbrengsten voor eigen gebruik je dan ook maar kunt bedenken (voorbeeld is de volkstuin). Totaal onzinnige en ‘bruine’ (lees als vervuilende) redenering van de belastingdienst dus.

 2. tjara schreef:

  Dit gaat niet om zonnepanelen! Het gaat de (ook lokale)overheden er om steeds meer geld van gewone burgers in handen te krijgen!
  Over de zonnepanelen zelf is al belasting betaald bij aanschaf. Over de arbeid ze op het dak te leggen ook. Door terug te leveren aan het net krijgt men niet de volle prijs…dus ook verlies. Gebruik maken van andermans dak, bv de schuur van een boer, zal ook geld kosten, of je daar nu een daktuin of zonnepanelen op plaatst…huur noemen ze dat! Koop je gezamenlijk een weiland betaal je ook allerlei belastingen! Zet je er een koe in of laat je er sla in groeien….betaal je niks als dat voor eigen gebruik op eet! tenzij je het vlees, de melk of het groen gaat verhandelen! Dan ben je een ondernemer immers. Maar haal je energie van een gehuurd dak of eigen weiland ben je dus ook ineens handelaar omdat je die energie levert via een commercieel netwerk…aan jezelf omdat het niet anders kan…nog..en ben je dus ondernemer.

  Gaat de burger Off Grid,
  verliest de overheid natuurlijk steeds meer belasting inkomsten en dat terwijl ze steeds verslaafder is geraakt aan het uitgeven van het geld wat van zijn burgers is!!! Of die burger economisch denkt om ah eind vd maand nog wat rond te komen en goed bezig te zijn voor zijn eigen landje en de CO2 uitstoot (waardoor het land beter uitkomt met de emissie!) interesseert die overheid steeds minder!! Geld, dat is waar het om draait!
  Dit heeft niets meer te maken met het milieudenken van deze overheid!
  Dat de rechter hier in meegaat is bewijs dat deze geen begrip heeft voor de gewone burger…iets waar ik al veel langer bewijzen van heb ondervonden.
  Onze rechten zelf ons leven op goede wijze, zo dat toekomstige generaties ook kunnen leven, in te vullen wordt zo steeds verder ingeperkt. Holle woorden van politieke partijen over het milieu!! Want wie, welke partij, neemt het in deze op voor de bestolen burger?!

 3. Albert Kuiper schreef:

  Ik ben medeeigenaar van een (klein)stukje windmolen. Afgesproken in onze statuten is dat ik niet meer mag “produceren” dan voor eigen gebruik. Ook ik moet voor eigen gebruik energiebelasting betalen. Net zo krom.

 4. Otto Willemsen schreef:

  Ben erg benieuwd. Krop sla idee uit de volkstuin gaat hier natuurlijk ook op. En even terug naar waar energiebelasting ooit voor bedoeld was. was dat niet o.a. voor een duurzame energie voorziening???

  Ik zou het fair vinden dat je een prijs per kWh voor transport/cq opslag zou krijgen. (nu 211 euro per jaar ca vast voor 3500 kWh gemiddeld per hh zou 6 cent per kWh zijn.)

  Daarnaast kun je iets doen met gelijktijdigheid qua verbruik. En dan groene stroom voorrang geven op het net. als er overvloed is aan groene stroom zou je iets voor opslag kunnen rekenen. Dan heb je vanzelf een keer een verdienmodel voor een accu of als je dit thuis zou doen.

  Energiebelasting is eigenlijk niet relevant… leg dat de belasting maar eens uit….

  je hoeft toch ook geen accijns te betalen over een fles wijn die je zelf maakt, of sterke drank die je stookt voor eigen gebruik? pas als je gaat handelen heb je vergunningen en accijnsafdracht…..

 5. Ron schreef:

  Leg een econoom of een rechtsgeleerde eens uit dat het voor ons elektriciteitsnet ècht niet uitmaakt of je panelen nu hier of daar liggen. Gewoon beide meterstanden noteren en salderen die handel!