Het akkoord tussen de EU en Griekenland is een nieuwe vorm van bezetting, zegt voormalig minister van financiën Varoufakis: " This is occupation using banks, not tanks". Dramatiseert hij de zaak, zoals zijn tegenstanders in koor beweren, of heeft hij een punt?
In het interview dat hij gaf aan The New Statesman nadat hij was teruggetreden als minister van financiën, geeft Varoufakis een genuanceerd verslag van de gesprekken die hij in de Eurogroep meemaakte. De onderhandelingstactiek waarmee hij werd geconfronteerd geeft te denken.
Maar quotes van de Duitser Schāuble “ .. we can’t possibly allow an election to change anything. Because we have elections all the time, there are 19 of us, if every time there was an election and something changed, the contracts between us wouldn’t mean anything.”
en van onze eigen Jeroen Dijsselbloem: [ There is a convention that communiqués must be unanimous, and the President can’t just convene a meeting of the Eurozone and exclude a member state. And he said, ] “Oh I’m sure I can do that.” zijn niet anders uit te leggen dan als een directe schoffering en negatie van de democratie.
Wat nog eens wordt onderlijnd door de juridische status van de Eurogroep zelf: die blijkt er in het geheel niet te zijn: [ EU jurist: “Well, the Eurogroup does not exist in law, there is no treaty which has convened this group.” So what we have is a non-existent group that has the greatest power to determine the lives of Europeans. It’s not answerable to anyone, given it doesn’t exist in law; no minutes are kept; and it’s confidential. So no citizen ever knows what is said within. … These are decisions of almost life and death, and no member has to answer to anybody. ]
Wanneer je een paar passen terug zet en door de oogharen naar de ontstaansgeschiedenis van de Griekse schuld kijkt, kun je een patroon herkennen. Dat begint op het moment dat Griekenland wil toetreden tot de EU. Om aan de voorwaarden te voldoen nemen toenmalige leiders de zakenbank Goldman Sachs (jawel, die van de financiële crisis) in de arm, die door middel van swaps een deel van de staatsschuld ( 2,8 miljard) tijdelijk van de balans laat verdwijnen. Goldman verdient aan die deal direct 500 miljoen euro en Griekenland zit opgezadeld met nog eens een miljard aan 'bijkomende kosten'. Dit alles gebeurde direct onder de neus van de EU bureaucraten die van niets zeiden te weten.
De techniek van financieel parasiteren op zwakke organisaties is direct vergelijkbaar met de strategie die we zien bij het leegzuigen van bedrijven zoals V&D of van pensioenfondsen. Cees Grimbergen liet dat onlangs nog zien in zijn documentaires Zwarte Zwanen (en via uitzending gemist)
Wanneer je vanuit dat perspectief kijkt naar de verplichtingen die Griekenland nu opgelegd krijgt, en vooral het onderpand van staatseigendommen die verplicht geprivatiseerd moeten worden, kun je nauwelijks om de overeenkomsten heen.
Die eigendommen worden in de deal gewaardeerd op 50 miljard, maar zijn dat bij lange na niet waard (zo gaf ook Onno Ruding toe in een interview met Sven Kockelman op 13 juli) . Wanneer ze worden verkocht, zal dat tegen fors lagere bedragen zijn. Ondertussen zakt de Euro, en wordt de aankoop steeds aantrekkelijker voor kopers van buiten de EU. Bij verkoop ontstaat een nieuw gat in de terugbetalingscapaciteit van Griekenland, dat opgevuld moet worden, terwijl de inkomsten van de 'geprivatiseerde' assets in de zakken van nieuwe buitenlandse eigenaren verdwijnen. Na deze periode zal de Eurozone zich stabiliseren, de koers van de Euro weer oplopen en kunnen de nieuwe eigenaren deze koerswinst als extraatje binnentikken. De rekening is voor de Griekse (en de overige EU) burgers. We kunnen ook alvast een shortlist opstellen van wie de spullen gaat kopen.
Zoals bedrijven en pensioenfondsen werden en worden leeggezogen door bankpiraten, zijn kennelijk nu hele landen aan de beurt. Griekenland is een mooi proefkonijn en wordt als voorbeeld gesteld. Misschien nog het meest verontrustend is de schaamteloosheid en de openheid waarmee dit soort confiscaties worden uitgevoerd. Overheden staan er bij en kijken er naar. We worden bezet door de banken. Inderdaad, #thisisacoup van een nieuwe orde.
Peter van Vliet
Beetje een volksverlakkend foutje omtrent die quote van Schäuble hè. Het is correct dat na nieuwe verkiezingen een land niet meteen alle lange termijn verdragen in de prullenbak mag gooien. Dat doe je toch ook niet met je eigen nationale wetten ?
En dan schermen met “democratie”, dat is wel een heel erg flauw verhaal. Want er zijn ontelbare definities en percepties van dat begrip, maar het begrip doelt toch vooral op hoe het bestuur op lokaal en nationaal niveau wordt georganiseerd. En dat is al moeilijk genoeg ! Op internationaal niveau zijn het toch vooral (industriële) belangengroepen die domineren en is democratie niet realiseerbaar. Zie TTIP en ook het optreden van Goldman Sachs in deze Griekse casus.
Inderdaad wordt Griekenland door de Eurogroep collectief tot de bedelstaf gebracht. Tsipras/Varoufakis hadden een juiste analyse gemaakt. Alleen hadden zij geen alternatieve remedie t.o.v. de Eurogroep. Het alternatief was faillissement, d.i. geen staatsschuld meer aflossen en reorganisatie van de Griekse centrale bank en bankwezen. Met een positieve begroting had dat een kans van slagen. Ook dan zou een moeilijke periode ontstaan, omdat onduidelijk is hoe wantrouwend het internationale bankwezen daarop zou reageren. Maar het had wel een kans van slagen gehad. Dat kun je van de huidige oplossing niet verwachten.
Wellicht is het handig om ook de Griekse politieke geschiedenis te kennen. 4,5 jaar geleden was de Pasok (Griekse PvdA)aan de macht. Nu is Syriza (Griekse Communistishe Partij) aan de macht. Tsipras zit met de elende van zijn voorgangers. Hij legt aan zijn volg rustig uit wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Om verandering van belastingen en dergelijke te kunnen doorvoeren hebben de Grieken 2/3 meerderheid nodig.
Net als het huidige kabinet de meerderheid in de 1e kamer nodig heeft en die meerderheid bij de anderen moet halen.
Ik noem dergelijke steunpakket liever een Woekerpolis.
Ik vind dit stuk toch echt raar of op zijn minst erg eenzijdig.
Of de Grieken zijn onmondige kinderen, die je niet serieus kunt nemen. En hun democratie was de laatste 20 jaar van kinderlijk niveau.
Of ze hebben toch echt zelf héél véél van anderen geleend, met de belofte dat (met rente) terug te betalen, zonder dat op een zinvulle manier te investeren. En daarnaast zelf Goldman Sachs tegen een belachelijk bedrag ingehuurd om e.e.a. boekhoudkundig te verdonkeremanen. En tenslotte heeft de huidige regering een half jaar lang zo’n beetje alles gedaan om iedereen in verwarring te brengen – waar juist vertrouwen nodig was en is – en in de gordijnen te jagen.
Het tweede is in ieder geval waar.
Het eerste laat ik graag aan anderen over om een gefundeerde mening over te geven.
Compliment.
Na het zien van Dijsselbloem met zijn leugens in Nieuwsuur ben ik blij, dat hier duidelijk de juiste gang van zaken wordt weergegeven.
Dijsselbloem deed ook nog of iedereen incluis de burgers het er mee eens waren, maar de protesten zijn wereldwijd.
De meeste burgers zien wat er gebeurd en vanavond zijn er wereldwijd protestacties #Thisisacoup, en het wordt allemaal genegeerd.
DE deal is alleen maar een handreiking naar de bedrijven, die Guy Verhofstadt jaarlijks kapitalen betalen en daar wat terug voor willen, daarom ging hij ook tekeer tegen Alexis Tsipras.
Hoorde ook, dat de IMF de deal niet zou goedkeuren, omdat op deze manier de schulden van Griekenland binnen twee jaar twee keer zo hoog zijn.
Wat daar van waar is weet ik niet.
Maar als je met de Grieken spreekt kun je alleen maar bewondering voelen.
Wat een dapper volk, want ondanks dat ze bijna niets hebben staan ze achter Tsipras en helpen ze elkaar zoveel mogelijk.
Veel hebben vier banen om maar iets van geld te hebben en ze werkten altijd meer dan 41 uur per week, wat nu met de hoge werkeloosheid moeilijk is.
De familie heeft ook altijd voor elkaar gezorgd. De ouderen voor de jongeren en op een gegeven moment de jongeren voor de ouderen, maar dat is nu door de Trojka kapot gemaakt, omdat er vaak helemaal geen werk meer is.
Hopelijk gaat de deal niet door, want zo`n onmenswaardige behandeling verdiend niemand en dit is gewoon een actie van een rancuneuze bitch, die niet meteen haar zin kreeg.
Als we dit nu tolereren dan is dit onze nieuwe democratie en ziet het in ons land over een paar jaar hetzelfde uit.
De werkeloosheid, de armoede. lege pensioenpotten en chaos.
Dit is zo beangstigend.
Ik begrijp niet dat Tsipras hiermee akkoord lijkt te gaan. Hij lijkt zich bewust van wat hier gaande is en heeft 61% van zijn bevolking achter zich staan.
Op 1 juni 2005 hield Nederland zijn eerste referendum. Over de EU en de euro: 7,7 miljoen stemmen waarvan 61,5% tegen! Twee jaar later werd de wet voor 98% alsnog aangenomen. Een referendum daarover werd door de EU-politiek tegen gehouden waaronder Wouter Bos.
Op de achtergrond speelde een ruzie over het Stabiliteitspact mee:
In november 2003 hadden Frankrijk èn Duitsland (!!!) voor het derde achtereenvolgende jaar een begrotingstekort van meer dan 3 procent. Volgens het Stabiliteitspact hadden zij forse boetes moeten krijgen, maar zij hebben dit weten te voorkomen. Nederlands ministerie van Financiën was vóór de boetes…
http://www.referendumplatform.nl/520