like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Omstreden kleurstoffen ‘Southampton Six’ nog steeds in veel producten

Van: op 18 juli 2015

Uit een inventarisatie van foodwatch blijkt dat supermarkten nog altijd tientallen producten verkopen met de omstreden kleurstoffen van de 'Southampton Six'. Sinds 2010 zijn fabrikanten die deze kleurstoffen gebruiken verplicht de disclaimer kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden” op de verpakking te zetten. De verwachting was dat hierdoor deze omstreden E-nummers massaal zouden worden vervangen door minder omstreden en natuurlijke kleurstoffen. Leden van het Europees Parlement riepen hiertoe op. De voedingsindustrie beloofde hier gehoor aan te geven. Deze belofte is echter maar deels waargemaakt. foodwatch vindt het dan ook 5 jaar later tijd geworden dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en definitief de producten met deze kleurstoffen uit hun winkels weren. Daarom is foodwatch een e-mailactie gestart tegen de marktleiders Albert Heijn en Jumbo die beiden nog tientallen van deze producten verkopen. Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch: Albert Heijn en Jumbo moeten geen risico's willen nemen met de gezondheid van kinderen, enkel om een fel kleurtje aan snoep of frisdrank te geven.

Omstreden kleurstoffen: waarschuwing en disclaimer

Azo-kleurstoffen staan al lange tijd ter discussie. Een doorbraak in de discussie volgde nadat wetenschappers van de Universiteit van Southampton in 2007 op basis van onderzoek concludeerden dat de 5 azo-kleurstoffen E102, E110, E122, E124 en E129 en 1 andere kleurstof E104, hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken. Sindsdien worden deze kleurstoffen de 'Southampton Six' genoemd. De Engelse overheid, opdrachtgever van het onderzoek, adviseerde ouders en fabrikanten vervolgens om de kleurstoffen voortaan te mijden. De EFSA, een deskundigenpanel die de Europese Commissie adviseert, vond een verbod echter nog niet nodig. De Raad van Ministers van Europa besloot vervolgens fabrikanten te verplichten vanaf 2010 op de producten met deze kleurstoffen een disclaimer te plaatsen: “Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.” De verwachting was dat deze disclaimer bij fabrikanten tot gevolg zou hebben dat zij deze kleurstoffen zouden vervangen. Een woordvoerder van de voedingsindustrie verklaarde destijds ook in het tv programma Tros Radar: “Maar wij denken dat consumenten hierdoor verontrust zullen zijn, onterecht overigens. En daarom zullen wij er voor zorgen dat deze kleurstoffen uit de producten zullen verdwijnen.” Een deel van de fabrikanten stapte daadwerkelijk over op natuurlijke kleurstoffen of geen kleurstoffen, maar nog altijd blijft een deel van de fabrikanten deze omstreden kleurstoffen gebruiken. Uit een inventarisatie bij de grote supermarkten blijkt dat Albert Heijn nog zeker 30 en Jumbo minstens 50 producten verkopen met deze kleurstoffen, exclusief de alcoholische dranken. Het betreffen voornamelijk frisdranken en snoep maar ook producten als vitaminepillen, vleesbeleg, medicijnen, dressings, bonbons en bakproducten.

E-mailactie

Om de verkoop van de producten met deze kleurstoffen te stoppen, start foodwatch vandaag een e-mailactie richting de marktleiders onder de supermarkten, Albert Heijn en Jumbo, die samen meer dan de helft van alle boodschappen verkopen. Deze supermarkten zouden geen onveilige producten moeten willen verkopen. Het is nu tijd om de resterende producten met de 'Southampton Six' kleurstoffen uit het assortiment te nemen. Consumenten kunnen meedoen aan e-mailactie via de website van foodwatch.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws