• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Kort door de Bocht
  • Klimaat
  • Economie
  • Boeken
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Markt voor alternatieve eiwitten groeit enorm

28 maart 2021|doorredactie|induurzaam ondernemen, voeding

tofu soja vleesvervanger

De markt voor alternatieven voor vlees, eieren, zuivel en zeevruchten groeit naar verwachting tegen 2035 naar een waarde van tenminste 245 miljard euro (290 miljard USD). Deze ongekende groei van alternatieven op basis van planten, micro-organismen en dierlijke cellen ontstaat met name door de veranderende vraag van consumenten. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Boston Consulting Group (BCG) en Blue Horizon (BH).

Het rapport “Food for Thought: The Protein Transformation” laat zien dat de markt voor alternatieve eiwitten groeit van de huidige 13 ton per jaar naar 97 ton in 2035. In dit basisscenario is dat goed voor 11% van de gehele proteïnemarkt. Door snellere technologische innovatie en ondersteunende wet- en regelgeving kan het aandeel zelfs doorgroeien tot 22% van de gehele markt in 2035. In dat tempo bereiken Europa en Noord-Amerika in 2025 al hun ‘vleespiek’, waarna de consumptie van dierlijke eiwitten in die werelddelen zelfs begint terug te lopen.

Toekomst van voedsel

“De arena voor alternatieve eiwitten staat wijd open en er worden grote stappen gezet. Er ligt nu een geweldige kans voor investeerders om vroegtijdig in te stappen en grote spelers te worden in de toekomst van voedsel. Maar om deze markt succesvol te bespelen, moeten zij wel hun technologische kennis aanscherpen en ervoor zorgen dat ze potentiële disrupties een stap voor zijn”, zegt Björn Witte, managing partner en CEO bij Blue Horizon.

De keuze voor alternatieve eiwitten heeft een meetbaar positief effect op het milieu en draagt bij aan een aantal belangrijke duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, zoals verantwoorde consumptie en productie, en het tegengaan van hongersnood. Alleen al de verschuiving naar plantaardige alternatieven voor vlees en eieren levert een vermindering op van ruim 1 gigaton CO2 in 2035. Dit is gelijk aan het CO2-neutraal maken van Japan voor een heel jaar. Ook bespaart het 39 miljard kubieke meter water - genoeg om heel Londen 40 jaar lang van water te voorzien.

418ppm

Benjamin Morach, managing director en partner bij BCG: “Binnenkort zijn alternatieve eiwitten niet meer te onderscheiden in smaak, textuur en prijs. We verwachten dat die gelijkwaardigheid een nieuwe groeigolf aanwakkert. Dat geeft deze opkomende markt een forse steun in de rug, met aanzienlijke positieve gevolgen voor het milieu en nog snellere groei in het verschiet.”

Zelfde smaak belangrijk voor acceptatie

De voordelen voor het milieu en de voedselzekerheid zijn weliswaar bemoedigend, maar de sleutel tot de acceptatie van de consument is gelijkwaardigheid. De alternatieven moeten hetzelfde smaken en hetzelfde aanvoelen als de dierlijke variant. Daarnaast moet ook de prijs minimaal gelijk blijven en bij voorkeur zelfs lager zijn. Volgens het onderzoek zijn er drie fases met verschillende tijdslijnen voor de verschillende alternatieve eiwitten en de producten die zij vervangen:

  • Gelijkwaardige plantaardige alternatieven voor producten als hamburgers, zuivel en eieren gemaakt van soja, erwten en andere eiwitten, zijn beschikbaar vanaf 2023 of zelfs eerder.
  • Eiwitten gemaakt van micro-organismen zoals schimmels, gist en eencellige algen vormen vanaf 2025 een gelijkwaardig alternatief.
  • Eiwitten die direct uit dierlijke cellen groeien worden een gelijkwaardig alternatief vanaf 2032.

Ook investeerders hebben veel te winnen bij deze eiwittransitie, die goede kansen biedt op het gebied van milieu, maatschappij en corporate governance. Om de alternatieve eiwittechnologieën te perfectioneren zijn grote kapitaalinvesteringen nodig - denk aan honderden miljarden om de productie op te schalen naar industriële niveaus.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je informatie en inzichten over duurzaamheid die je niet overal al leest. We werken onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

In deze belangrijke tijd bepalen we de richting van de toekomst. Krijgen we klimaatverandering onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Kort door de bocht

  • duurzaam nieuws Het echte gezicht van Dilan Yeşilgöz (niet fraai)15 november 2023 - 09:39
  • duurzaam nieuws Wegwerp wetgeving27 oktober 2023 - 14:16
  • duurzaam nieuws Verliest de democratie van Omtzigt en Yeşilgöz?23 oktober 2023 - 10:12
  • duurzaam nieuws De sluimerende oorlog tegen het klimaat13 oktober 2023 - 11:10

Nieuws

  • vlees Naam Wilders duikt op in desinformatie campagne vleeslobby30 november 2023 - 14:28
  • kristalprijs Alliander wint Kristalprijs voor meest transparante duurzaamheidsverslag29 november 2023 - 10:28
  • rechter rechtzaak Milieudefensie start nieuwe rechtszaak tegen financiële instelling28 november 2023 - 14:43
  • misleidende reclame shell Meeste consumenten willen verbod op greenwashing28 november 2023 - 13:07
  • sultan Ahmed Al Jaber Voorzitter COP28 wilde oliedeals promoten tijdens klimaatconferentie28 november 2023 - 09:45

Inzicht

  • uitgang Hoe nu verder naar een duurzame samenleving?26 november 2023 - 16:21
  • thee met aandacht Thee met aandacht geeft een beter gevoel19 november 2023 - 13:00
  • duurzame chocolade Hoe kies je duurzame chocolade18 november 2023 - 12:36

Opinie

  • xr extinction rebellion Greta Thunberg en XR halen de klimaatbeweging onderuit16 november 2023 - 14:41
  • klimaatschade loss and damage Bestaanszekerheid als politiek wisselgeld19 september 2023 - 08:00
  • stikstofnormHaagse schijt, hoe komen we er vanaf?12 september 2023 - 19:28
meewind

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Nieuw concept: zonne-auto als campershow zonne-autoelektrische bestelbusBereken simpel jouw elektrische bestelauto
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen