De trend SPAC is in de financiële markt een nieuw begrip en sinds kort is zijn soort beleggingen razend populair op de Amsterdamse beurs. In 2020 is de helft van de beursgangen in de VS een SPAC. Een SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. In het Nederlands kan je dit vertalen naar een overname bedrijf voor speciale doeleinden. Dit is een lege vennootschap zonder bedrijfsactiviteiten en alleen bestaat met het plan om naar de beurs te gaan. Bij deze beursgang haalt het bedrijf kapitaal op om een ander bedrijf over te nemen of voor een fusie.
Investeerders zijn groot fan van SPAC omdat men snel toegang kan krijgen tot een beursnotering. Dit komt omdat het bedrijf geen activiteiten heeft, hierdoor is de toezichthouder snel klaar met het beoordelen van het bedrijf en kan de beursgang vaak binnen enkele maanden plaatsvinden.
Nederland marktleider in Europa
Je had het misschien niet verwacht, maar Nederland controleert de SPAC-markt in Nederland. In het jaar 2020 was de IPO-waarde 496 miljoen dollar en in 2021 8,56 miljard dollar, een enorme stijging. Nederland heeft voor 41% van het Europees marktaandeel in handen. Het investeren in SPAC’s is niet risicoloos en wordt vergeleken met de CDO’s dat voor de financiële crisis speelde. Dit wordt gezien als een risico voor minder ervaren beleggers. De kans dat ze worden opgelicht is groot en toezichthouders gaan strengere regels hiervoor maken.
Met een recordaantal SPAC’s vorig jaar leek het alsof SPAC’s bleven doorknallen, maar helaas niks is minder waar. Het was de populairste term op de financiële markt in 2020 en het begin in 2021, maar tegenwoordig is de markt bijna dood.
De transacties van acquisitie bedrijven haperen en veel bedrijven doen het niet door de marktomstandigheden. Het is pijnlijk als financiële liefhebber om te zien dat de SPAC-deals instorten. Met veel hoop zijn ze ingestapt en je ziet de dromen kapot klappen.
Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “In 2022 verwachten we een geleidelijk herstel van een uitdagend 2021. Hoge fundamentele onderwaardering, een algemene terugkeer naar het gemiddelde en het bereiken van technische niveaus op lange termijn vormen samen het landschap voor een herstel van een groot deel van de oververkochte effecten. Volgens een aantal marktpartijen zal de rotatie tussen groei- en waarde sector in 2022 minder uitgesproken zijn, zeker als de inflatie piekt in de eerste helft van het jaar. Misschien is een groot deel van de veranderingen van stijgende obligatierendementen al verrekend in de prijsontwikkeling van de technologiesectoren. De afwachtende houding van beleggers in een uitdagende omgeving voor groeiaandelen in 2021 zou kunnen leiden tot goedkopere en voorzichtige waarderingen van bedrijven die dit jaar naar de beurs gaan. Dit kan in de toekomst tot een sterkere en stabielere groei kunnen leiden. ”
SPAC’s kregen het voor elkaar om startups met sneltreinvaart openbaar te maken, dit hadden deze bedrijven nooit zelf gekunnen. Maar helaas was dit een hype en kan je zeggen dat de SPAC hype een mislukking is geworden. Dit heeft verschillende redenen maar een verontrustend teken voor SPAC’s was de afnemende stijging van de aandelenkoersen na de beursgang.
Daarnaast kunnen de stijgende rentes op staatsobligaties en een herstellende economie investeerders wegtrekken van SPAC’s, die aantrekkelijker waren tijdens het hoogtepunt van de pandemie, toen de economische vooruitzichten somber waren en de rentetarieven een dieptepunt bereikten. Sindsdien heeft de stortvloed aan kapitaal dat naar lege bedrijven stroomt, zonder te weten op welk bedrijf ze zich zullen richten of de voorwaarden van de deal, zorgen gewekt voor een SPAC-zeepbel. Daarnaast zijn de traditionele IPO;s interessant en in 2022 staan er veelbelovende IPO’s op de planning. Onze specialisten hebben een lijst gemaakt van 4 veelbelovende IPO’s, die voor iedere investeerder interessant kan zijn.
Als investeerders minder interesse hebben, kunnen de meer dan 400 SPAC’s, die op zoek zijn naar particuliere bedrijven om naar de beurs te gaan, failliet gaan voordat ze een goede deal gemaakt hebben. SPAC-beleggers hebben doorgaans een deadline van twee jaar om een deal te sluiten voordat ze hun geld terugkrijgen.
SPAC’s zijn een tijd booming geweest, mede door de onzekere marktomstandigheden door COVID-19. In 2020 waren er in de VS 248 SPACs, ter waarde van 83 miljard dollar. Deze hype was ook te zien in Nederland, waarbij er in 2021 zes SPACs naar de beurs gingen en maar 3 IPO’s. Helaas is er al een einde aan de hype gekomen en is deze markt afgekoeld. Een grote groep had veel verwachtingen van SPAC-fusies maar uit onderzoek blijkt dat 65% van de aandelen een maand nadat de fusie was voltooid was gedaald. En na een jaar na de fusie was 71% van de aandelen minder waard.