Europa produceerde voor het eerst meer groene dan grijze stroom, juichen de media. En we kunnen natuurlijk wel wat goed nieuws gebruiken. Maar ondertussen gaat de uitstoot van methaan door het dak. Daar hoor je bijna niemand over.
Meer stroom uit zon en wind dan uit fossiele bronnen, dat is mooi. En dat helpt zeker mee om de co2 uitstoot omlaag te krijgen, hoewel het maar om 20% van de totale energievoorziening gaat. En de uitstoot van industrie, vervoer en landbouw blijft zorgelijk.
Tegelijk stijgt de wereldwijde uitstoot van methaan sneller dan in de laatste decennia. En daar hoor je veel minder over.
Toch zijn methaanemissies verantwoordelijk voor de helft van de opwarming van de aarde die nu al plaatsvindt. Sinds 2006 zijn ze aanzienlijk gestegen en ze zullen gedurende de rest van de jaren 2020 blijven toenemen tenzij er nieuwe stappen worden genomen om deze vervuiling te beteugelen, concludeert een nieuwe artikel. Het onderzoek is geschreven door meer dan een dozijn wetenschappers van over de hele wereld.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
80 keer zo sterk
Terwijl de wereld zich heeft geconcentreerd op kooldioxide als de belangrijkste veroorzaker van de stijgende temperaturen op aarde, aldus het artikel dat is gepubliceerd in Frontiers in Science, is er weinig gedaan om methaan aan te pakken, ondanks het feit dat het 80 keer zo sterk opwarmt als CO2 in de eerste 20 jaar nadat het de atmosfeer heeft bereikt.
“De groeisnelheid van methaan versnelt en dat is zorgwekkend”, zegt Drew Shindell, klimaatwetenschapper aan Duke University en hoofdauteur van het onderzoek. “Tot ongeveer 20 jaar geleden was het vrij vlak en de laatste paar jaar hebben we een enorme methaanberg gehad. Het heeft de taak om de antropogene opwarming aan te pakken nog uitdagender gemaakt.”
Tot nu toe is de wereldwijde uitstoot van methaan in de jaren 2020 elk jaar ongeveer 30 miljoen ton hoger dan in het afgelopen decennium, met jaarrecords in methaanemissies die in 2021 en 2022 worden gebroken. Hoewel er niet één duidelijke reden voor is, wijzen wetenschappers op een aantal factoren.
Fakkels en koeien
Methaan is afkomstig van het boren naar en verwerken van olie, gas en kolen, waarbij een hausse in fracking deze eeuw een stortvloed aan nieuwe gasprojecten heeft veroorzaakt. Het gas wordt ook uitgestoten door vee, voornamelijk via de boerenhoeven van koeien, en de toegenomen veeteelt en in mindere mate de groeiende rijstproductie hebben hieraan bijgedragen.
Ondertussen zorgt de wereldwijd toenemende hitte voor een snellere afbraak van organisch materiaal in wetlands, waardoor meer methaan vrijkomt.
In 2021 namen de VS en de Europese Unie het voortouw in een nieuw initiatief, de Global Methane Pledge, dat zich verbindt tot een collectieve vermindering van 30% van de methaanuitstoot tegen 2030. Deze regeling is nu uitgebreid naar 155 landen, maar slechts 13% van de uitstoot wordt gedekt door het huidige beleid en slechts 2% van de wereldwijde klimaatfinanciering gaat naar het terugdringen van methaanemissies, volgens het nieuwe document.
Korte levensduur
Maar terwijl CO2 honderden of duizenden jaren in de atmosfeer kan blijven hangen, tenzij het wordt verwijderd, is methaan een veel kortere bedreiging. Als alle methaanemissies onmiddellijk zouden worden teruggedrongen, zou 90% van het geaccumuleerde methaan binnen 30 jaar uit de atmosfeer verdwenen zijn, wat een snellere manier is om de opwarming van de aarde te verminderen dan wanneer we ons alleen op kooldioxide zouden richten.
“Methaan is de sterkste hefboom die we snel kunnen gebruiken om de opwarming van de aarde tussen nu en 2050 te verminderen,” zegt Shindell. “Er is gewoon zo’n snelle reactie op het terugdringen ervan. We hebben de aarde al zo sterk zien opwarmen dat we methaan moeten terugdringen als we ergere gevolgen willen voorkomen. Het verminderen van CO2 zal onze kleinkinderen beschermen – het verminderen van methaan zal ons nu beschermen.”
Het nieuwe document schetst een aantal acties die landen zouden moeten ondernemen, waaronder het beter koppelen van CO2- en methaanreductie-inspanningen en het identificeren van de meest effectieve methaanreductieprojecten onder bepaalde omstandigheden.
Vorige week hield het Witte Huis een topconferentie over het terugdringen van “superverontreinigende stoffen”, waaronder methaan. De top schetste maatregelen zoals verbeterde monitoring, waaronder het plaatsen van methaansensoren in commerciële vliegtuigen van United Airlines, en een mix van filantropische en regelgevende programma’s gericht op het terugdringen van de uitstoot.