gentech gmo maisMeer dan de helft van de 28 EU-lidstaten en 4 regio's hebben er al voor gekozen om uit het Europese stelsel voor genetisch gemanipuleerde organismen (gmo / ggo) te stappen. Ze hebben besloten om geen commerciële teelt van gmo's op hun grondgebied toe te laten.

In maart van dit jaar werd in de Europese Unie een akkoord gesloten over de toelating van ggo's op Europees grondgebied. Lidstaten kregen wel de mogelijkheid om uit de regeling te stappen en ggo's op hun eigen grondgebied te verbieden. Nu lijkt het er op dat steeds meer landen beslissen om uit het systeem te stappen.

groenopladen generic keuzehulp

Op dit moment hebben al tien landen formeel laten weten aan de Europese Commissie dat ze geen ggo-teelt zullen toelaten: Oostenrijk, Kroatië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Nederland en Polen. Ook de regio's Schotland, Wales, Noord-Ierland en Wallonië hebben dat al gedaan. Verklaringen in de media wijzen er op dat Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Italië en Slovenië hetzelfde zullen doen.

Maïs

Dat brengt het totale aantal op vijftien lidstaten en vier regio's, samen goed voor 65 procent van de Europese bevolking en ook 65 procent van het landbouwareaal. Het verbod heeft momenteel enkel betrekking op het enige ggo-gewas dat momenteel goedgekeurd is in de EU, de pesticiden producerende maïsvariant MON810. Op termijn kunnen ook zeven andere maïsvarianten die momenteel onderzocht worden onder het verbod vallen.

"Een duidelijke meerderheid van Europese regeringen verwerpt de pogingen van de commissie om ggo-gewassen te laten goedkeuren", zegt Franziska Achterberg van de milieuorganisatie Greenpeace. "Ze hebben geen vertrouwen in de veiligheidsmechanismen van de EU en hebben er terecht voor gekozen om hun landbouw en voedselvoorziening te beschermen. Het Europese systeem is alleen te herstellen als de commissie de pauzeknop indrukt voor nieuwe goedkeuringen voor ggo-gewassen."

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws