like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Menno Bentveld over onze haat-liefde verhouding met plastic

Van: op 13 december 2018
menno bentveld
De mens heeft iets gemaakt dat in de natuur niet eerder bestond: plastic. Een uitvinding die ons zoveel gemak heeft geschonken dat we niet meer zonder kunnen. Maar na decennia van euforie lijkt plastic zich tegen ons te keren. Plastic vergaat niet en overwoekert onze wereld. In de vierdelige documentaireserie 'Ik, Plastic' reist Menno Bentveld, samen met regisseur Floris-Jan van Luyn, door Nederland, Japan, Oeganda, Kenia en de VS. In een aaneenschakeling van bijzondere menselijke verhalen onderzoeken de makers onze relatie met plastic. Hebben wij onze schepping nog in de hand? Of versmelten wij uiteindelijk met onze creatie? ‘Ik, Plastic’ is vanaf 10 januari vier donderdagen om 21.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
 
Menno Bentveld: “In deze serie geen Ocean Clean-up, Boyan Slat, plastic soup of andere beelden die je al kent. Ons verhaal gaat over de innige verstrengeling met het meest veelzijdige en bejubelde materiaal dat we ooit gemaakt hebben en dat nu de wereld dreigt te verstikken. Onze zoektocht naar een totaal andere benadering plastic voert ons langs Japanse shinto-priesters, indianen en Afrikaanse plasticsmokkelaars.”
In de eerste aflevering reist Menno naar de oorsprong van het moderne plastic: Freeport, Texas. In de VS ziet hij wat een banenmotor de plasticindustrie is en ontdekt hij dat zowel voor- als tegenstanders van plastic zich beroepen op de bijbel. In de tweede aflevering reist Menno naar Japan waar mensen geloven dat ook objecten een ziel hebben. Daardoor ontstaan er soms bijzondere en ontroerende relaties tussen mensen en voorwerpen van plastic. In het derde deel gaat hij naar Kenia en Oeganda, twee landen die in de frontlinie liggen van de strijd tegen afvalplastic. Maar terwijl in Oeganda recycling en hergebruik als oplossing wordt omarmt, is in Kenia een totaalverbod op plastic zakjes van kracht. Het leidt tot arrestaties, hoge boetes en tot een levendige plasticsmokkel. En tot slot onderzoekt Menno hoe mens en plastic met elkaar versmelten. Minuscule plasticdeeltjes zwerven door ons lichaam, protheses en implantaten zijn van plastic en plastic kan zelfs een surrogaat zijn voor onze verloren geliefden. Moeten we plastic bevechten of ons er op een andere manier tot verhouden?
Regie: Floris-Jan van Luyn. Eindredactie: Kees Schaap.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws