We communiceren graag en veel over internet. Toch blijft papier een grote rol spelen bij het sturen van berichten. Vooral ouderen hebben lang niet allemaal toegang tot digitale media. Soms moet de boodschap formeel op papier worden aangeboden. Of je wil met een verzorgde brief een duurzame indruk maken. In al die gevallen is het van belang dat de grondstof voor de brief, het papier, ook duurzaam is vervaardigd.
Overmatige houtkap en uitgeputte productiebossen willen we voorkomen. Ook een groeiende plasticberg moet worden tegengegaan. De sleutel ligt voor een groot deel bij hergebruik, maar nieuw papier wordt toch nog vaak gemaakt van hout; bomen dus. Wie als gebruiker van drukwerk duurzaam aan de slag wil gaat dus op zoek naar alternatieven.
Drukken op gerecycled papier is het meest duurzaam. Voor het maken van zowel gerecycled als nieuw papier is water en energie nodig. Die belasten beide het milieu, maar het productieproces van gerecycled papier doet dat minder.
Nieuw papier wordt gemaakt van cellulose uit hout dat gewonnen wordt uit productiebossen. Voor gerecycled papier zijn geen bossen en dus ook geen landbouwgrond nodig.
Voor de productie van gerecycled papier is ook minder water nodig dan voor nieuw papier (10-15 liter water per kilo papier tegenover 25 liter). Het gebruik van gerecycled papier levert dus een voordeel op voor natuur en milieu.
Oud papier kan niet eindeloos gerecycled worden. De vezels uit oud papier verliezen uiteindelijk aan sterkte omdat ze te kort geworden zijn. Tijdens het productieproces worden er daarom vaak nieuwe lange houtvezels toegevoegd.
Worden papiersoorten van verschillende kwaliteit door elkaar gemengd, dan ontstaat een grondstof van lage kwaliteit. Oud papier en karton worden daarom niet alleen ingezameld maar ook gescheiden. Voor de diverse soorten nieuw papier en karton (zoals krantenpapier, toiletpapier, golfkarton en vouwkarton) zijn verschillende soorten oud papier nodig. Ingezameld gekleurd papier en karton krijgen een andere toepassing dan wit, bedrukt of beschreven kantoorafval.
Maar het hout voor papierproductie kan ook heel goed duurzaam worden geproduceerd. Daar ziet het FSC-label – het keurmerk met de naam Forest Stewardship Council – op toe. FSC wordt gebruikt als keurmerk voor duurzaam verbouwd hout en houtproducten, waaronder papier.
En natuurlijk kun je ook afvalhout gebruiken om nieuw papier te maken, zoals het bekende biotop papier. Zelfs van oud katoen kun je prima papier maken.
Met al die duurzame mogelijkheden hoef je een traditionele brief dus echt niet uit de weg te gaan als je duurzaam wil communiceren met je doelgroepen. Dan laat je gewoon duurzaam briefpapier maken.
Wil je weten welke mogelijkheden er zoal zijn voor duurzaam drukwerk, dan kunnen de drukkers van Reclameland je daarmee prima op weg helpen.