like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Afscheidscadeautje van Kamp: glyfosaat mag nog 10 jaar

Van: op 12 september 2017

pesticide glyfosaatBij het scheiden van de markt heeft demissionair minister Kamp nog een aardig presentje voor agro- en chemische bedrijven: ze mogen van hem nog eens tien jaar lang met glyfosaat spuiten.

Daarmee loopt Kamp vooruit op de beslissing die de Europese Commissie nog moet nemen over voortzetting van de toelating voor het gifmiddel.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij:

"De Europese Commissie (EC) heeft recent voorgesteld de goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat voor een periode van tien jaar te verlengen (TK 27858, nr. 397). Dit voorstel is gestoeld op de wetenschappelijke beoordelingen conform het wettelijk EU-toetsingskader van glyfosaat door de European Food Safety Authority (EFSA) in samenwerking met de rapporterende lidstaat Duitsland. Daarnaast is het voorstel gebaseerd op het classificatiebesluit van European Chemicals Agency (ECHA). Hieruit volgt dat glyfosaat toelaatbaar is en veilig gebruikt kan worden. Er is geen bewijs voor classificatie als kankerverwekkend, mutageen of reprotoxisch."

Het is al langer bekend dat de EFSA wetenschappelijk onderzoek dat schadelijke eigenschappen van glyfosaat aantoont, buiten beschouwing laat.

Zelfs de Wereld Gezondheids Organisatie WHO is tegen het gebruik van het middel. Maar kennelijk prevaleert de lobby van het bedrijfsleven nog steeds boven de gezondheid van de bevolking.

Dat blijkt ook uit het feit dat de Europese Commissie nog steeds voor hernieuwde toelating pleit, terwijl het Europese Parlement zich daar al tegen heeft uitgesproken.

Lees hier meer over de ontwikkelingen rond glyfosaat.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!