Autoproducenten willen 330 tot 463 miljoen fossiele auto’s méér produceren dan de wereld kan slikken om de opwarming onder de 1,5 graad te houden. Dat stelt een nieuw Duits-Australisch onderzoek.
De onderzoekers achter de studie zijn verbonden aan de Australische University of Technology Sydney (UTS), de Duitse Universiteit voor Toegepaste Industriële Wetenschappen in Bergisch Gladbach, en Greenpeace Duitsland. Samen hebben ze berekend aan welke snelheid de wereld moet overschakelen op emissievrije voertuigen om de klimaatverandering een halt toe te roepen.
Hun rapport berekent het aantal auto’s met een verbrandingsmotor dat nog zou kunnen worden verkocht zonder dat de opwarming boven de 1,5 graad uitstijgt. Dat is volgens het klimaatverdrag van Parijs nodig om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen.
Koolstofbudget
De berekening komt uit op een totaal van 315 miljoen extra auto’s die nog mogen worden verkocht (tot 2050) om de anderhalve graad niet te overstijgen.
Ze maakten daarbij gebruik van een berekening van het wereldwijde koolstofbudget – de hoeveelheid CO2 die de wereld nog kan uitstoten om de anderhalve graad opwarming niet te overschrijden – met behulp van een klimaatmodel ontwikkeld door UTS. Ze kwamen daarbij tot een cijfer van 53 gigaton.
Dat cijfer werd vergeleken met de te verwachten productie van vier grote fabrikanten – Toyota, Volkswagen, Hyundai/Kia en General Motors – en kwantificeert de overschrijding.
De verwachte verkoop van auto’s komt uit op 645 tot 778 miljoen voertuigen. Dit is een overschot van 105 tot 147 procent bovenop het aantal auto’s dat nog “compatibel” is met de verkoop van voertuigen binnen de norm van 1,5 graden, concludeert het rapport.
Ook elektrisch wordt een probleem
Maar niet alleen de ongelimiteerde aanmaak van fossiele auto’s is een probleem. Het produceren van elektrische auto’s stoot juist meer broeikasgassen uit dan die van traditionele verbrandingsmotoren. Dat komt vooral door de batterijen. Het schonere gebruik van die auto’s moet de extra uitstoot compenseren. Maar dat gebeurt pas na verloop van tijd, en vele duizenden kilometers.
Ongelimiteerde productie van elektrische auto’s zorgt zo eerst voor een extra co2-bubbel, voordat deze weer verdwijnt. Maar in de tussentijd zorgt die wel voor extra klimaatopwarming. Dat probleem kan worden verminderd door veel meer in te zetten op deelvervoer met elektrische auto’s, in plaats van dat iedereen een eigen auto bezit die 95% van de tijd stil staat. Dit artikel gaat uitgebreid op dat probleem in.