Duurzaam beleggen, impactbeleggen heet dat nu, is in. Volgens recent onderzoek van het Amerikaanse bureau Morgan Stanley is 75% van de particuliere beleggers er in geïnteresseerd. Onder millennials, de generatie die is geboren na 1980, is dat maar liefst 86%.
Wie investeert, wil steeds vaker dat zijn geld ook bijdraagt aan een betere wereld. Het moet een positieve impact hebben op klimaat, milieu en op een eerlijke economie. En natuurlijk op de bankrekening van de investeerder. Uitkomsten van het onderzoek laten zien dat het bij impactbeleggen gaat om een brede waaier van duurzame aspecten:
Veel draait om waarden. De aandacht voor hoe je met elkaar, de business en met de wereld omgaat groeit nu sneller bij investeerders dan bij de gemiddelde consument.
Het milieu telt zwaar. De overtuiging groeit dat bedrijven die minder negatieve impact op het milieu hebben, op de lange termijn beter zullen presteren en minder risico’s lopen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Groen pensioen. In 2025 bestaat drie kwart van de werknemers uit millennials. Die worden niet blij als hun pensioen-euro’s verdwijnen naar de wapen- of de fossiele brandstofindustrie.
Ook grote beleggers gaan om
UBS, een top 3 grootste vermogensbeheerder ter wereld, stopt $325 mln in het Rise Fund. Dat is een impactfonds dat niet zomaar ‘groen’ investeert, maar naast een gezond financieel rendement nadrukkelijk de winst voor mens en natuur laat meewegen. Bij de aankondiging liet UBS weten dat het nog maar gaat om een bescheiden begin. Het fonds moet groeien tot $5 mrd om ’tegemoet te komen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Impact investing wordt de hoeksteen van onze private-bankingactiviteiten’, aldus UBS in het FD. Andere grote spelers zoals BlackRock en Goldman Sachs hebben inmiddels ook een afdeling die zich bezighoudt met impact investing.
Ook bij UBS speelt de druk vanuit de jongere generatie een rol bij de nieuwe richting. Zij zijn de klanten van de toekomst bij wie je niet aan hoeft te komen met bedrijven die de samenleving op welke manier dan ook schaden. Daar willen ze eenvoudig niet mee worden geassocieerd.
Nederlandse pensioenfondsen voorop
Wie gaat kijken naar groen belegd vermogen bij onze eigen pensioenfondsen moet constateren dat die al een stuk verder zijn. PGGM heeft al 10 miljard aan groene investeringen in portefeuille en wil dat in 3 jaar verdubbelen, en ABP heeft een doelstelling van 58 miljard aan groene beleggingen voor 2020.
En zelfs daarmee zijn blijven we nog ver verwijderd van de 200 miljard die alleen in Nederland nodig zijn om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. De jacht op de groene spaarder is geopend.