Carola Schouten verbood – in haar rol als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) – het onderwerp vleesvermindering in de klimaatcampagne Iedereen doet wat. Dit blijkt uit overheidsdocumenten in handen van Wakker Dier. “Mevrouw Schouten liet een cruciale aanbeveling schrappen, uit angst voor commotie. Beschamend!” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.
In 2019 lanceerde de overheid de campagne Iedereen doet wat om burgers meer klimaatbewust te maken. Eerder toonde Wakker Dier aan dat het onderwerp ‘minder vlees’ tijdens de ontwikkeling van de campagne bewust werd geschrapt. Nu blijkt dat de minister van LNV het onderwerp eigenhandig blokkeerde.
Ik blokkeer alles
Uit de overheidsdocumenten blijkt dat de minister het onderwerp vleesvermindering niet aandurfde. Ze verwees hierbij naar een sceptisch Telegraaf-artikel over dit onderwerp. Een van haar ambtenaren stelde: “Ik blokkeer alles wat maar gaat over vlees, naar wens van de minister. Dus het zal vast genoemd worden maar wordt niet uitgewerkt of opgepakt.” Zelfs een reactie op social media, over de afwezigheid van het onderwerp vlees, had goedkeuring van de minister nodig.
Website
Bij de lancering van de campagne zorgde het ontbreken van het thema vlees voor veel kritiek. In reactie daarop bevat de campagnesite inmiddels het advies om meer noten en peulvruchten te eten. Uit de documenten blijkt dat ambtenaren onderscheid maakten tussen onderwerpen voor tv en radio, en onderwerpen die “gevoeliger liggen en daardoor bijvoorbeeld alleen op de website vermeld worden.” Het onderwerp ‘minder vlees’ is nog altijd niet op tv of radio geweest.
Minder is beter
Vlees zorgt voor veel milieuvervuiling. Ter vergelijking: de uitstoot van een kilo hamburgers is even groot als die van 3,5 uur warm douchen. Hilhorst: “Minder vlees eten is een van de meest effectieve maatregelen die mensen kunnen nemen voor het klimaat.” De dierenwelzijnsorganisatie roept de nieuwe minister van LNV op om het vleestaboe te doorbreken.
Beroep
Wakker Dier legde de censuur van de minister bloot via de Wet open overheid (voorheen Wet openbaarheid van bestuur). In eerste instantie hield de overheid belangrijke informatie achter door deze zwart te lakken. Met een beroepszaak lukte het Wakker Dier nu alsnog de onderste steen boven te krijgen.
De overheidsdocumenten over de campagne Iedereen doet wat zijn beschikbaar via deze link.