like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

NAM en Shell hebben te veel invloed op politiek besluit gaswinning

Van: op 18 november 2016

nam shellGasbedrijf NAM had veel meer invloed op het besluit over de maximale gaswinning in Groningen voor de komende jaren dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit correspondentie tussen de NAM (Shell) en het ministerie van Economische Zaken, die Milieudefensie met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) heeft opgevraagd. Op Twitter en in de regionale media is hierover ophef ontstaan. Milieudefensie heeft een korte analyse van de stukken gemaakt en een vervolg-WOB ingediend.

Ike Teuling, campagneleider Energie bij Milieudefensie: ‘Toen ik de stukken las, sloeg ik echt steil achterover. Ik had wel wat inmenging verwacht, maar het blijkt dat Shell en EZ werkelijk alles met elkaar afstemmen, van beleidsstukken, beantwoording van Kamervragen tot aan het opstellen van Kamerbrieven en mediareacties.’

Uit de stukken, waarin grote delen zijn zwartgelakt vanwege ‘bedrijfsgevoelige informatie’, doemt het beeld op van de nauwe banden tussen de NAM en het ministerie. Zo vroeg het ministerie de NAM regelmatig om input op beleidsstukken. De gezamenlijk geformuleerde standpunten werden vervolgens gepresenteerd als die van het ministerie, zonder de inmenging van de NAM/Shell te benoemen.

Ike Teuling: ‘Ik vraag me af wie de koers bepaalt als het om de Groningse gaswinning gaat. Ook krijg je de indruk dat NAM het ministerie soms behoorlijk voor het blok zet. En het lijkt erop dat het gaswinningsbesluit is genomen op basis van heel veel onzekerheden en aannames, die vooral gunstig uitpakten voor de NAM. Dat is totaal onacceptabel: een ministerie moet haar beleid niet laten bepalen door een fossiel bedrijf met financiële belangen, maar door de Nederlanders die het vertegenwoordigt en juist moet beschermen tegen uitwassen van dit soort bedrijven.’’

 

Het WOB verzoek

Milieudefensie had het vermoeden dat de NAM – Shell dus- veel meer invloed heeft gehad dan op de totstandkoming van het nieuwe conceptwinningsbesluit dan bekend en wenselijk is. Dat conceptbesluit was de basis voor het definitieve instemmingsbesluit van 1 oktober 2016, waarin de gaswinning voor 5 jaar werd vastgelegd. In mei van dit jaar vroeg Milieudefensie daarom de correspondentie op tussen NAM en EZ vanaf 18 november 2015 – de dag dat het oude winningsbesluit door de Raad van State werd vernietigd- tot mei 2016. De stukken werden uiteindelijk drie weken vóór het definitieve besluit van 1 oktober 2016 openbaar gemaakt. Op 17 oktober heeft Milieudefensie een WOB-verzoek ingediend voor de periode na mei 2016. Het ministerie heeft de reactietermijn op dat verzoek inmiddels verengd tot 13 december.

Bekijk hier de analyse van Milieudefensie en alle openbaar gemaakte documenten

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!