like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Scriptieprijs voor energieopslag van zon en wind in waterkracht

Van: op 20 november 2016

water energieopslagAagje van Meerwijk is de winnaar van de Rachel Carson Scriptieprijs WO 2016. Haar scriptie gaat over de energieopslag in Zwitserse waterkrachtcentrales van in Duitsland opgewekte zonne- en windenergie. De jury noemt dat erg verrassend en vernieuwend. Bovendien is het gekozen onderwerp uiterst actueel gezien de grote behoefte aan mogelijkheden voor energieopslag in de nabije toekomst. Door de onderwerpkeuze komen zowel de situatie op het gebied van de waterkracht in Zwitserland als de effecten van klimaatverandering daarop aan bod. “Hier komen dingen aan de orde die niet eerder zijn uitgezocht”, aldus de jury. Van Meerwijk verrichtte haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Anne-Marie van Noord, afgestudeerd aan de HAS Hogeschool 's-Hertogenbosch, is uitgeroepen tot winnaar van de Scriptieprijs HBO 2016. Zij onderzocht de effecten van mosselen op de waterkwaliteit. Het onderzoek toont aan dat een mosselfilter onder specifieke omstandigheden een positief effect heeft op de kwaliteit van afvalwater. Het onderzoek geeft inzicht in de condities waaronder dit systeem effectiever en efficiënter kan worden uitgewerkt en biedt perspectief op bredere toepasbaarheid. Om die reden noemt de jury haar werk buitengewoon relevant voor de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater.

BES LED

De Milieuscriptieprijs is vernoemd naar Rachel Carson, de auteur van het boek ‘Silent Spring’. Dit boek markeerde zo’n vijftig jaar geleden het begin van een brede publieke bewustwording van de milieuproblematiek in grote delen van de wereld. De titel is een verwijzing naar de lente van het apocalyptische jaar dat de vogels niet meer zingen doordat zij als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn uitgeroeid. De prijs is ingesteld om meer bekendheid te geven aan het onderzoeksresultaten van studenten op milieugebied.

De juryleden keken naar originaliteit, toepasbaarheid, relevantie, toegankelijkheid en wetenschappelijkheid. Het juryrapport is opvraagbaar bij de VVM.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws