like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Natuurlijk gras of kunstgras? 

Van: op 7 juli 2020

kunstgras

Veel mensen vinden een stuk groen in de tuin prachtig. Wat ze vaak tegenhoudt is het onderhoud dat erbij komt kijken. Tegenwoordig is er een optie die vrijwel onderhoudsvrij is, namelijk kunstgras. De vraag die dan bij velen ontstaat is of dat wel milieuvriendelijk is?

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een kunstgrasmat een stuk vriendelijker voor het milieu is dan natuurlijk gras. Dat heeft alles te maken met de manier van onderhoud. 

BES LED

Wat is het verschil in onderhoud? 

Een natuurlijke grasmat vergt veel onderhoud en belast bovendien het milieu. Het maaien kost niet alleen veel tijd, maar de natuur wordt er ook mee vervuild op meerdere manieren. 

  • Elektrische grasmaaiers verbruiken stroom, 
  • grasmaaiers op benzine verbruiken brandstof en stoten CO2 uit, 
  • Het afval dat overblijft na het maaien moet verwerkt worden. Ook dat levert CO2-uitstoot op. 
  • Om het gras vrij van onkruid te houden, zijn er pesticiden nodig, 
  • het gras moet regelmatig besproeid worden. 

Kunstgras is vrijwel onderhoudsvrij en behoeft geen schadelijke behandeling. De fabrikanten van kunstgras hebben de productie ervan zo gemoderniseerd, dat de belasting van het milieu minimaal is. Het enige onderhoud dat je eraan hebt, is wanneer er bijvoorbeeld een vogel zijn ontlasting op heeft achtergelaten. Met een sopje en een doekje is je gazon zo weer als nieuw. Wat het ook duurzaam maakt, is dat er geen pesticiden hoeven te worden gebruikt. Onkruid en mos maken geen kans. 

Welke voordelen zijn er nog meer? 

Een kunstgrasmat is ontzettend veelzijdig. Je kunt ze niet alleen in je tuin leggen, maar zelfs een balkon of dakterras mee opfleuren. Door de extra harde vezels die gebruikt worden is kunstgras ook bestand tegen slijtage. Dat maakt het uitermate geschikt als ondergrond van de speelplek voor de kinderen. Bovendien blijft kunstgras in de winter groen. Dat maakt je tuin het hele jaar een eyecatcher. 

Vaak hoor je dat mensen denken dat kunstgras hard is. De grasmatten die voor tuinen worden gebruikt zijn echter zacht. Zo kun je er heerlijk op gaan liggen om te zonnen en is het voor kinderen ook een veilige speelplek. 

Hoe duurzaam is kunstgras? 

Bij natuurlijk gras loop je kans dat ondanks al je inspanning het gazon nooit zo groen wordt als bij de buren. Kunstgrasmatten komen groen uit de fabriek en zullen vele jaren prachtig groen blijven. Kunstgras kopen heeft dus vele voordelen. 

Alle voordelen op een rijtje: 

  • Zeer weinig onderhoud nodig, 
  • het hele jaar een prachtig, groene tuin, 
  • veilig voor het hele gezin. Zelfs de huisdieren zullen ervan genieten. 
  • de natuur wordt nauwelijks belast, 
  • makkelijk schoon te houden en slijtvast.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws