vliegwiel

Een gigantisch vliegwiel in het noordoosten van Schotland zou binnenkort kunnen helpen om stroomuitval in Groot-Brittannië te voorkomen. Het bootst het effect van een elektriciteitscentrale na, maar zonder fossiele brandstoffen te gebruiken.

Het baanbrekende project in de buurt van Keith in Moray gaat ongeveer £ 25 miljoen kosten en zal geen elektriciteit opwekken of koolstofemissies produceren. Maar het zou kunnen helpen de lichten aan te houden door de elektrische frequentie van het energienet te stabiliseren.

groenopladen generic keuzehulp

Het Noorse energiebedrijf Statkraft hoopt dat het nieuwe vliegwiel, ontworpen door een divisie van General Electric, vanaf volgende winter in staat zal zijn om de draaiende turbines van een traditionele elektriciteitscentrale na te bootsen. Die hebben tientallen jaren lang bijgedragen aan het in evenwicht houden van de netfrequentie op ongeveer 50 Hertz.

Momenteel wordt de National Grid Electricity System Operator (ESO) gedwongen windmolenparken te sluiten en gascentrales te laten draaien om de frequentie van het net stabiel te houden. Dat gebeurt zelfs als er meer dan genoeg hernieuwbare energie is om aan de Britse elektriciteitsvraag te voldoen.

Het project is uniek en ESO gelooft dat het een enorme stap voorwaarts kan zijn in het runnen van een koolstofarm elektriciteitsnet.

Het stabiel houden van de elektrische frequentie van het elektriciteitsnet wordt steeds moeilijker door het groeiende aantal duurzame energieprojecten in Groot-Brittannië. 

In augustus vorig jaar werden meer dan een miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk in duisternis gedompeld tijdens een van de ergste stroomuitvallen in meer dan een decennium. Dat kwam doordat de frequentie van het net was gedaald tot 48,88 Hz.

Sindsdien heeft National Grid ESO plannen versneld voor nieuwe blackout-beveiligingen om een ​​nieuwe schok van het energiesysteem te voorkomen.

Lees meer in The Guardian  

Foto: General Electric

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws