like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nederland laat ware gezicht zien bij verlengde toelating glyfosaat

Van: op 27 november 2017

pesticiden sproeien glyfosaat

Een krappe meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie vindt het prima dat het bestrijdingsmiddel glyfosaat, dat door veel wetenschappers kankerverwekkend wordt genoemd, nog minstens vijf jaar wordt gebruikt. Ook Nederland stemde voor, waarmee het haar ware gezicht toont als het gaat om het belang dat de regering hecht aan gezondheid en duurzaamheid.

Glyfosaat, vooral bekend als de onkruidbestrijder RoundUp van Monsanto, ligt al jaren onder vuur. In 2015 oordeelde het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie dat het middel waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Uit een recente wetenschappelijke studie bleek dat glyfosaat en zijn afbraakproduct AMPA aanwezig zijn in bijna de helft van de Europese landbouwgronden. De onderzoekers waarschuwen voor de potentiële negatieve effecten hiervan voor de biodiversiteit en de mens. Ze concluderen dan ook dat “verlenging van de toelating van glyfosaat niet verstandig” is.

Prof. Violette Geissen van de Wageningen Universiteit waarschuwt naar aanleiding van deze studie voor behoorlijke potentieel negatieve effecten op de bodem-biodiversiteit, het waterleven en de mens na blootstelling aan glyfosaat en AMPA. “En als glyfosaat wordt toegepast in gebieden met sterke winderosie, kunnen ook mensen er direct aan worden blootgesteld. Omdat de stof zich hecht aan zeer kleine deeltjes, kan die gemakkelijk door mensen en dieren worden ingeademd. […] Zeker gezien de grote mate waarin wij resten van glyfosaat in bodems overal in Europa hebben aangetroffen, is het niet verstandig de toelating van glyfosaat te verlengen,” zo meldde foodwatch eerder dit jaar.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!