Het gaat de goede kant op in Nederland met de Sustainable Development Goals (SDG’s) zegt het CBS in een nieuw rapport. De doelen die vooral vooruitgang laten zien zijn fatsoenlijke (degelijke) banen en economische groei (SDG 8), duurzame consumptie en productie (SDG 12) en vrede, veiligheid en rechtvaardigheid (SDG 16). Verder is het risico op armoede laag en van het geproduceerde afval wordt bijna 82 procent gerecycled.
Maar op het gebied van milieu, klimaat en energie blijft Nederland achter. Op gebied van hernieuwbare energie neemt Nederland zelfs een plek in de achterhoede van de Europese ranglijst in. Nederland scoort ook een relatief laag voor vrouwen op leidinggevende functies, maar wel weer goed als het gaat om vrouwen in volksvertegenwoordiging.
Verder hebben relatief veel Nederlanders vertrouwen in instituties. Een nieuw beschikbare indicator laat zien dat het openbaar vervoer goed toegankelijk is in Nederland: 98,5 procent van de bevolking woont minder dan twee km van de dichtstbijzijnde ov-halte.
In 2015 stelden 193 wereldleiders van de Verenigde Naties de 17 SDG’s op. Om de voortgang van deze doelstelling vast te stellen is in VN-verband een lijst van SDG-indicatoren opgesteld. In 2016 heeft het CBS een eerste rapport gepubliceerd met de stand van zaken in Nederland aan de hand van deze indicatoren. Daarvoor werden reeds bij het CBS beschikbare statistieken gebruikt. Het rapport werd nationaal en internationaal zeer goed ontvangen, wat mede de aanleiding was om deze tweede editie uit te brengen. Deze tweede editie is gemaakt in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gehele rapport van het CBS over de 17 doelen is hier te lezen.