like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nederlandse bloemen en planten bevatten illegaal landbouwgif

Van: op 2 december 2014

gifbloemenMeer dan een derde van de in Nederlandse tuincentra, doe-het-zelfketens en supermarkten verkochte bloemen, planten en bollen bevat verboden pesticiden. Liefst 79 procent bevat residuen van pesticiden die zeer schadelijk zijn voor bijen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Greenpeace.

Een onafhankelijk laboratorium heeft tuinplanten, kamerplanten en snijbloemen onderzocht die worden verkocht bij GroenRijk, Life & Garden, Hornbach, Praxis, Gamma en Jumbo. De Nederlandse sierteeltsector blijkt grootverbruiker van illegale pesticiden: 36 procent van de bij deze zes winkels verkochte bloemen, planten en bollen bevat verboden bestrijdingsmiddelen. Bijen lopen groot gevaar door het pesticidegebruik in de sierteeltsector. Maar liefst 79 procent van de planten bevat residuen van middelen die zeer giftig zijn voor bijen. De kans is groot dat bijen tijdens de teelt aan deze middelen worden blootgesteld. Direct, omdat ze hun eten en drinken halen op de giftige planten, of indirect, via het afvoerwater van de kassen dat in het oppervlaktewater terecht komt.

Op de 105 onderzochte bloemen, planten en bollen werden 637 restanten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Eén bosje chrysanten bevatte 15 en één bosje rozen zelfs 21 verschillende soorten pesticiden.

In 68 gevallen ging het om een bestrijdingsmiddel dat niet is toegestaan in de Nederlandse sierteelt.

Op een aantal monsters werden middelen aangetroffen die al jaren illegaal zijn, zoals dieldrin (verboden in 2004), acefaat (2003), endrin (1991), endosulfan (2005) en dichloorvos (2006). Dit zijn chemische stoffen die kankerverwekkend en/of hormoonverstorend zijn, schade kunnen veroorzaken aan de voorplanting en/of het nageslacht, of die mutaties kunnen veroorzaken in menselijk DNA.

Kees Kodde, programmaleider Landbouw van Greenpeace: “Retailketens en de politiek moeten veel strenger optreden tegen illegaal gebruik. Daarnaast zijn veel pesticiden die zeer schadelijk zijn voor bijen, zoals neonicotinoïden, nog gewoon legaal. De Tweede Kamer kan deze week de regering dwingen deze neonicotinoïden te verbieden.”

De Kamer heeft in meerderheid een motie aangenomen om het gebruik van neonicotinoïden te verbieden. Op 4 december aanstaande vindt in Den Haag een Algemeen Overleg plaats waarbij de de Kamerleden verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma kunnen opdragen deze motie uit te voeren.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ida Fokkens schreef:

  Heb het zelf opgezocht:
  Als je biologische bloemkwekerij googled, krijg je diverse adressen.
  Ook staan er biologische boom-en- tuinplanten kwekerijen.
  Dus we hebben een keuze!!! gif of biologisch.

 2. Ida Fokkens schreef:

  Bestaan er biologische (dynamische) bloementelers en bloemisterijen? Zo ja, Graag adressen.

 3. Otto Willemsen schreef:

  Hans, het is geen onzin dat er gif op de planten en bloemen zit. het is belachelijk dat het toegelaten is die rommel op het schap te hebben. tijd voor eerlijke bloemen en planten zoals je zelf aangeeft uit Nederland. Daar blijft jouw baan ook mee behouden! kappen met die troep en rommel. nederland monsanto vrij maken…
  en het is inderdaad te gek voor woorden dat je producten uit verweggistan hier heen haalt en daar wel kolen verbrand, milieudelicten geen delicten zijn enz. hoe zo eerlijke concurrentie…. #boter op ons hoofd….

 4. bennieol schreef:

  word tijd dat er goed wat aangedaan word wij moeten de bijen en zo goed beschermen wand ze doen veel goeds voor ons.
  direct of zeer spoedig deze stoffen uit de handel nemen. bloemen die uit het buitenland komen met deze gevaarlijke stoffen gewoon een invoer verbod op zetten.

 5. Hans schreef:

  Klinklare onzin dat in de Nederlandse sierteeltsector de genoemde middelen gebruikt worden. Al deze middelen zijn hier op geen enkele manier nog verkrijgbaar.Als deze stoffen aangetroffen worden dan komen deze planten/ bloemen uit een ver land of ander continent. Ik kan het weten, ben zelf in de sector werkzaam en wordt vreselijk kwaad als dit soort rechtlijnige en ongefundeerde berichtgeving de media wordt ingeslingerd.

 6. Otto Willemsen schreef:

  Mijn vader had een boerderij met melkkoeien. Hij zei 10 jaar geleden al: op mijn grond nooit geen lelies. dat zijn graflelies. volgens de wet mag je als gevolg van de gewas bescherming/derestvernietiging 7 of jaar geen gewassen verbouwen die in de voedselketen komen zoals gras en mais voor koeien….. Een goeie boer maakt zijn grond niet kapot….

 7. J.P. schreef:

  Het is de ongehoorde arrogantie van de commercie waar ik persoonlijk razend om kan worden. Omzet voor alles. En wij, zoals een goede consument betaamt, kopen met maar 1 criterium: vind ik het mooi? Vraag je vooral niet af of iets op eerlijke en duurzame wijze tot stand is gekomen.

  De oplossing is simpel: koop geen planten en bloemen meer bij dergelijke centra. Zaai desnoods zelf wat in de achtertuin en zet het in een vaas.