Bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties hebben een belangrijke stap gezet op weg naar de klimaattop in Parijs volgend jaar. Zij hebben zich verenigd in de Nederlandse Klimaatcoalitie, waarmee de partijen samen initiatieven nemen om klimaatneutraal te worden door geen schade meer toe brengen aan het klimaat. Dit meldt staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
“Met ambitieuze, realistische en duurzame oplossingen dragen deze partijen bij aan een leefbare en welvarende wereld voor iedereen,” aldus Mansveld. “Bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties die zich aansluiten bij de Nederlandse Klimaatcoalitie tonen niet alleen ambitie maar openen hun deuren om samen te werken aan klimaatinnovatie, nieuwe verdienmodellen en duurzaam ondernemen.’
Nu gaat het om bijna 50 partijen die zich bij de coalitie voegen, zoals fabrikanten, bouwbedrijven, vervoersbedrijven en gemeentes. De coalitie groeit snel en laat zien dat klimaatactie het succesvolst is als alle partijen samenwerken aan klimaatneutrale oplossingen.
Deelnemende bedrijven
Toonaangevende bedrijven als DSM, FrieslandCampina, Philips en veel midden- en kleinbedrijven hebben zich al aangesloten. Ook grote gemeenten als Utrecht, Haarlem en Nijmegen zitten al in de Nederlandse Klimaatcoalitie. Alle deelnemende partijen komen met ideeën en gaan benoemen wat hun inzet is op korte termijn voor een klimaatneutrale bedrijfsvoering.
Klimaatneutrale doelen
De recreatieparken van Landal Greenparks zetten bijvoorbeeld in op energiebesparing en kiezen ook voor meer duurzame energie om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Aannemersbedrijf Dijkhuis spreekt de ambitie uit om in 2020 voornamelijk nog te bouwen met bouwmaterialen die uit de directe omgeving komen. De ASN Bank heeft in 2030 niet alleen een klimaatneutrale bedrijfsvoering, maar wil ook dat het geld zo wordt uitgeleend dat het geen impact heeft op het klimaat. De Nederlandse Spoorwegen laten in 2018 alle treinen op groene stroom rijden, waarmee 1,2 miljoen treinreizen per dag klimaatneutraal zijn.
Internationaal voorbeeld
Bij de klimaattop van de Verenigde Naties moeten volgend jaar december in Parijs nieuwe mondiale afspraken worden gemaakt om klimaatverandering te beperken. De deelnemers aan de Nederlandse Klimaatcoalitie dragen bij aan gezamenlijk klimaatoplossingen en worden daarmee in de aanloop naar Parijs een voorbeeld voor landen waarin minder actief wordt samengewerkt tussen de verschillende partijen. Nederland laat hiermee bovendien met hun initiatieven aan de andere landen zien dat het economisch slim is om te investeren in klimaatinnovatie en groene groei.
Meer infomatie
Bedrijven die zich willen aansluiten bij de Nederlandse Klimaatcoalitie kunnen zich richten tot MVO-Nederland (www.mvonederland.nl). Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen terecht bij het Klimaatverbond Nederland (www.klimaatverbond.nl) en NGO’s bij Stichting Natuur en Milieu (www.natuurenmilieu.nl).
Lijst deelnemers Nederlandse Klimaat Coalitie (stand 18 november 2014)
DSM
Philips
NS
FrieslandCampina
Bunzl foodservice
Landal Greenparks
SNS
TUI Benelux
Vitens
Interface
Eneco
Tendris
Aannemersbedrijf Dijkhuis
MVO Nederland
De groene Zaak
Klimaatplein
Climate-Kic
Utrecht
Nijmegen
Zaanstad
Haarlem
Breda
Delft
Schiedam
Uithoorn
Doetinchem
Geldermalsen
Diemen
Lochem
Tilburg
Zutphen
Waterschap Rivierenland
Provincie Gelderland
Klimaatverbond
Unie van Waterschappen
Stichting Natuur & Milieu
ODE
E-Decentraal
IUCN
Gaan de op de lijst genoemde gemeenten ook de terrasverwarming bij horeca tegen die steeds meer wordt toegepast: deze verwarming is een van de meest uitgesproken exponenten van verspilling. Zelf weiger ik daar wat te gebruiken en doe ook geen inkopen meer bij winkels met een open pui in de winter.
Eneco is ook zo’n opportunist die niet zo duurzaam is:
Eneco loost heel veel restwarmte:
Bio Golden Raand: vermogen 49.9 MWe @ 37% rendement => 85 MW restwarmte.
Enecogen: vermogen 840 MWe @ 59% rendement => 584 MW restwarmte.
Er wordt meer warmte verspild dan er met Eneco windmolens aan elektriciteit wordt opgewekt.
Het kan ook anders, in Denemarken is lozing van restwarmte bij elektriciteitsproductie verboden en worden rendementen van 95% gehaald…
Eneco verspilt heel veel energie met gasopslag in Eneco Gasspeicher. Er wordt gas gecomprimeerd met 2 compressoren van 6 MWe elk en opgeslagen in cavernes. Bij het produceren van het gas koelt het gas af en moet met hetzelfde vermogen worden verwarmd. Er is geen technische noodzaak voor de opslag, het is alleen voor de handel.
Het hoofdkantoor van Eneco staat naast station Rotterdam Alexander. Eneco vindt het echter nodig dat een gedeelte van het personeel leaseauto’s heeft.
Er zitten opportunisten bij. Bijvoorbeeld de NS met hun groene stroom.
Groene stroom van elektriciteitsbedrijven is onzin. De windmolens, biomassacentrales etc. zijn allemaal gesubsidieerd. Die subsidie (betaald door ons allemaal) is er om het kostprijsverschil met duurzaam te overbruggen. Dat de stroom vervolgens met een opslag wordt verkocht is nergens voor nodig. Er is nog geen bedrijf dat heeft kunnen uitleggen waarom je een opslag zou moeten betalen.
Verder is er nog de zogenaamde sjoemelstroom, buitenlandse (meestal waterkracht uit Scandinavië) stroom die met certificaten wordt omgeruild voor kolenstroom. Zowel de gebruikers in Scandinavië als in Nederland denken dat ze allebei dezelfde groene stroom gebruiken. Je reinste misleiding maar toegestaan door de overheid.
Ik heb het gemeten… Maar Philips is niet alleen. Alle apparatuur in het stopcontact gebruikt. En meer dan een wattmeter aangeeft. Een A+++ wasmachine gebruikt ook 10 Watt. Vermenigvuldigd met de uren dat je ‘m niet gebruikt…
Het bewijs dat het waar is? Ik doe het al jaren en we gebruiken het bespaarde geld om apparatuur te kopen die zuiniger met energie omgaat. En dan niet eens te vroeg. Apparatuur was 15 jaar, dus dan mag het wel… Elektriciteitsgebruik voor een 2 persoons gezin: 1200 kWh per jaar. Koken elektrisch. We hebben alleen geen wasdroger. Voor de rest zijn wij van alle gemakken voorzien…
@Ron: heb je een bron voor die informatie?
Een Philips Senseo gebruikt 80 kWh per jaar zonder dat je er ook maar één kop koffie mee gezet hebt… Over duurzaam gesproken…