like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Neusspray voorkomt Covid infectie, werkt als vaccin

Van: op 6 november 2020

neusspray covid

Een neusspray kan de opname van het SARS-CoV-2-virus volledig tegenhouden en voorkomen. Dat blijkt uit een kleine studie die is vrijgegeven door een internationaal team van wetenschappers. De studie, die beperkt was tot fretten en nog niet door vakgenoten is beoordeeld, werd op verzoek van The New York Times beoordeeld door verschillende gezondheidsexperts.

Als blijkt dat de spray daadwerkelijk ook bij mensen werkt, zou dit een nieuwe manier kunnen zijn om de pandemie te bestrijden. Elke dag een snuif in de neus zou als een vaccin werken.

Vraag Offerte aan

Het onderzoek is al enkele maanden aan de gang door wetenschappers van het Columbia University Medical Center in New York, het Erasmus Medical Center in Nederland en de Cornell University in Ithaca, New York. De resultaten werden op 5 november gepubliceerd op BiorXiv. 

Als een ritssluiting

Een SARS-CoV-2-infectie ontstaat door fusie tussen de celmembranen van het virus en de gast, geholpen door het virale spike-eiwit. De onderzoekers hebben een dimere lipopeptide fusieremmer ontworpen die deze cruciale eerste stap van infectie voor opkomende coronavirussen blokkeert en beschrijven dat met de methode een SARS-CoV-2-infectie bij fretten volledig voorkomen wordt. 

In populaire taal betekent het, dat de methode werkt als een ritssluiting: wanneer het virus zich opent om zich aan een gastheer te hechten, wordt er als het ware meteen een nieuwe ritssluiting aan het open deel vastgemaakt, zodat deze zich niet kan verbinden. Zo wordt het virus onschadelijk en de infectie voorkomen.

Dagelijkse toediening in de neus bij fretten voorkwam volledig de overdracht van SARS-CoV-2 tijdens direct contact gedurende 24-uur met geïnfecteerde dieren. De voorwaarden waren zodanig dat alle onbehandelde dieren wel werden geïnfecteerd. 

Deze lipopeptiden zijn zeer stabiel en niet-toxisch en vertalen zich dus gemakkelijk in een veilige en effectieve intranasale profylactische benadering om de overdracht van SARS-CoV-2 te verminderen, aldus de studie.

Lees ook: De laatste ontwikkelingen rond het coronavirus en COVID-19

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws