75 groene NGO’s vragen de EU om haar ETS regeling, die handel in uitstootrechten van CO2 reguleert, te schrappen in afwachting van stemmingen in het Europees Parlement voor hervorming van het beleid.
ETS is opgericht in 2003 en is de spil van de EU-reductieplannen in de strijd tegen klimaatverandering.
Maar de NGO’s, waaronder Friends of the Earth en Carbon Trade Watch, zeggen dat als gevolg van het geldproducerende systeem de uitstoot van CO2 uitstoot nog verder toeneemt en dat het landroof en uitbuiting aanmoedigt in arme regio’s.
“Het vlaggenschip in het EU-beleid tegen klimaatverandering heeft de aandacht afgeleid van de noodzaak om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, wat juist resulteert in een verhoogde uitstoot”, zegt Joanna Cabello, van Carbon Trade Watch, in een verklaring op maandag (18 februari ).
De ETS omvat meer dan 12.000 energiecentrales en fabrieken in de 27 lidstaten. Door structurele lacunes in het beleid kunnen bedrijven en overheden emissierechten kopen in arme regio’s, bijvoorbeeld in landen in Afrika. Die rechten laten bedrijven dan toe om in hun thuismarkt meer uit te stoten.
Intussen is een domino-effect ontstaan in de compensatieprojecten voor de armere landen, zegt Isaac Rojas, van Friends of the Earth Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Landroof, schendingen van de mensenrechten, gemeenschap verplaatsingen, conflicten en een grotere lokale vernietiging van het milieu worden genoemd als een gevolg van de regeling.
De vraag van de NGO’s om een alternatief klimaatbeleid komt aan de vooravond van een stemming op dinsdag in het Europees Parlement. De prijs van CO2 is inmiddels gezakt tot onder € 5, ten opzichte van circa € 20 in 2008, en neemt zo alle zakelijke prikkels weg om emissies terug te dringen of te investeren in schone technologie.