Vandebron begon als marktplaats voor duurzame energie waar onafhankelijke producenten van duurzame energie, met bijvoorbeeld een windmolen, hun energie rechtstreeks aan consumenten kunnen verkopen. Vandebron stelt de marktplaats nu ook open voor particulieren.
Het Vandebron Zonnecollectief bundelt alle daken die schone energie overproduceren en verkoopt deze energie gezamenlijk, als één collectief.
Aan het Zonnecollectief kan iedereen deelnemen, zowel mensen die zonne-energie willen afnemen als mensen die zonne-energie willen verkopen. Dat werkt heel simpel; Het enige dat een deelnemer hoeft te doen is inschrijven. De kale stroomprijs (exclusief belastingen en toeslagen) die afnemers betalen, komt voor 100% toe aan de eigenaren van de zonnepanelen.
De terugleververgoeding wordt daarmee voor nu 10,5 cent per kWh, de hoogste terugleververgoeding voor particulieren. Remco Wilcke: “We willen de gamechanger zijn die de markt nodig heeft. Er zijn genoeg mensen die investeren in schone energie, daarvoor willen we een betere prijs faciliteren door simpelweg vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Zo wordt het aantrekkelijker om meer te produceren dan je zelf nodig hebt.”
Remco Wilcke: “De meeste huishoudens met zonnepanelen produceren maar een beetje over, zelden genoeg om een ander huishouden op aan te sluiten. Maar door alle daken te bundelen, kunnen we wel huishoudens aansluiten.”
Doordat de levering van de energie via het landelijke elektriciteitsnet gaat is de levering van energie gegarandeerd. De kilowatturen worden op jaarbasis afgerekend. Zowel afnemende als producerende huishoudens kunnen zich melden op www.vandebron.nl/zonnecollectief
Beste Ron, je betaald slechts de helft van het vast recht. dus dat valt erg mee. Je bent een gewone energie leverancier dus daar kan niemand wat van zeggen. Sterker nog je energie leverancier is verplicht een “redelijke” vergoeding te geven voor je overproductie. ik vind 10.5 zeer redelijk.
Beste Duurzame Fred, Een omvormer is beveiligd tegen eiland bedrijf (juist om de reden die jij noemt), hij schakelt ogenblikkelijk uit als de hoofd schakelaar uitgaat.
Voor 10.5 cent is best een installatie aan te leggen zeker als je zelf de installatie doet en even gaat shoppen voor goede prijzen. voldoende te vinden op MP.
Ik vind het een schitterend initiatief, er zullen er meer volgen.
Een zeer klein nichemarktje, waarbij het – zoals zo vaak – vooral voor de aanbieder van de dienst interessant is. Zowel leverancier als afnemer moeten volgens mij klant worden bij VandeBron. En die betalen daar hun organisatiekosten (is hun eigen salaris) weer mee. Niets mis mee, maar het levert denk ik geen significant grotere hoeveelheid zonne-energie op. Want het is ingewikkelder dan voor eigen gebruik produceren, je moet meer investeren en met een terugleververgoeding van 10.5 cent zijn de terugverdientijden ook niet fantastisch.
Als je het zo uitlegt. Het was niet de bedoeling om de zonnepanelen via de buren terug te laten leveren. Hier zijn origineel geen teruglevermeters geïnstalleerd.
’t Zit ‘m niet alleen in het feit een aansluiting naar de buren niet mag, je aardlek werkt ook niet. Zelfs zonder brand niet aan te bevelen.
Ik fakkel het overschot nu af. Mooi 10% minder gas gebruikt.
Zeker een mooie ontwikkeling. Ik ben wel benieuwd of Henk Kamp hier weer een stokje voor gaat steken.
Wat Ron zegt : Een kabel leggen naar de buren is strafbaar. Volgens NEN 1010 norm mag het niet.
De pakkans is echter vrijwel nihil.
De reden dat het niet toegestaan is het volgende. Als er bij u een brand in uw woning ontstaat gaat de aansnellende brandweer als eerste de hoofschakelaar van uw elektrische installatie uit zetten. Na het uitzetten van uw installatie blijft de zonnepanelen van u nog erop staan omdat het voeding krijgt van de buren.
Aangezien de brandweer terecht denkt dat de zonnepanelen uit zijn en daarna uw woning gaat blussen. Ontstaat er een gevaarlijke situatie voor de brandweerman met alle gevolgen van dien.
Rara, wie er verantwoordelijk wordt gesteld bij met gewonden of nog erger met dodelijke afloop.
Nu is volgens de site het economisch rendabel als je minder dan 1650 kWh per jaar gebruikt. Zouden wij geen panelen hebben, gebruiken wij 1300 kWh per jaar. Wij hebben nu tussen 550 en 700 kWh per jaar over. Ik krijg daar, zou ik overstappen, 2,5 cent meer voor, maar heb ook hogere vastrecht-kosten. Wat is hier rendabel?
Volgens mij ga ik een leidinkje leggen naar de buren, dan krijg ik wat ik teruglever mèt belasting terug…
Goed initiatief, we zullen de rekenmodellen erop aanpassen.