Nederland is een innovatief platform rijker dat een marktplaats biedt voor restmaterialen. Het platform stelt fabrikanten in staat om restmaterialen te verhandelen en te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Zo kunnen ze de waarde van hun restmaterialen maximaliseren terwijl ze bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Vanuit hun eigen achtergrond als ontwerper werden oprichters Ramon de Iongh en Romaike Slikker zich snel bewust hoe veel materiaal er weggegooid wordt binnen de Nederlandse maakindustrie. “Bij bedrijfsbezoeken werden we vaak geconfronteerd met de bakken materiaal die aan het eind van de productielijn staan. Denk hierbij aan stansresten metaal of folie, knipresten van stof of kunststoffen spuitgietresten. Deze materialen zijn schoon en worden vaak gescheiden ingezameld, maar belanden helaas nog heel vaak bij het restafval. Het is bizar hoe veel waardevolle materialen dagelijks weggegooid worden.” vertelt Romaike Slikker. “Tegelijkertijd is de nieuwe generatie ontwerpers zich bewust van het belang van circulair ontwerpen en staat te springen om met restmaterialen te werken; toch kunnen deze twee werelden elkaar nog niet vinden.”
Het idee achter het platform is simpel: Nederlandse fabrikanten kunnen restmaterialen die vrijkomen tijdens hun productieproces aanbieden op het platform, waar makers zoals architecten, ontwerpers en andere fabrikanten ze kunnen kopen en hergebruiken in hun projecten. Dit maakt WasteBase als het ware een makelaar voor restmaterialen. Deze werkwijze zorgt niet alleen voor een efficiënter gebruik van grondstoffen en vermindering van de afvalproductie, maar stimuleert ook innovatie binnen de creatieve industrie.
De lancering van WasteBase markeert een waardevolle stap voorwaarts in de richting een circulaire economie en een duurzamere toekomst voor Nederlandse fabrikanten. “Ons doel is om een wereld te creëren waar materiaalgedreven ontwerp en ‘repurpose’ de norm zijn, terwijl virgin (nieuwe) materialen alleen als laatste optie worden ingezet.” vervolgt Romaike. “Door circulariteit te bevorderen en afval te verminderen wil WasteBase bijdragen aan de Europese circulariteitsdoelen voor 2030 en 2050. Zo wordt een maakindustrie bevorderd waar de waarde van materialen wordt gemaximaliseerd, afval wordt geminimaliseerd en de impact op het milieu wordt verminderd.”