Ultrabewerkt voedsel, UPF is direct gekoppeld aan 32 schadelijke effecten op de gezondheid, waaronder een hoger risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes type 2, nadelige geestelijke gezondheid en vroegtijdige dood. Dat concludeert het grootste overzicht van onderzoeken tot nu toe.
De bevindingen van de eerste uitgebreide overkoepelende review van bewijsmateriaal komen tijdens een snel stijgende wereldwijde consumptie van UPF zoals ontbijtgranen, proteïnerepen, koolzuurhoudende dranken, kant-en-klaarmaaltijden en fastfood, schrijft The Guardian.
In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bestaat het gemiddelde dieet nu voor meer dan de helft uit ultrabewerkt voedsel. Voor sommigen, vooral jongere, armere mensen of mensen uit achterstandswijken, is een dieet met maar liefst 80% UPF heel gewoon.
De bevindingen, gepubliceerd in de BMJ, suggereren dat diëten met een hoog UPF-gehalte schadelijk kunnen zijn voor veel aspecten van de gezondheid. De resultaten van het onderzoek waarbij bijna 10 miljoen mensen betrokken waren, onderstreepten de behoefte aan maatregelen om blootstelling aan UPF te richten en te verminderen, aldus de onderzoekers.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Direct verband tussen UPF en 32 gezondheidsrisico’s
In de BMJ concludeerden de onderzoekers: “Er zijn directe verbanden gevonden tussen blootstelling aan ultrabewerkte voedingsmiddelen en 32 gezondheidsparameters die mortaliteit, kanker, en mentale, respiratoire, cardiovasculaire, gastro-intestinale en metabole gezondheidsuitkomsten omvatten.”
Ze voegden eraan toe: “Grotere blootstelling aan ultrabewerkte voedingsmiddelen werd in verband gebracht met een hoger risico op gezondheidseffecten, met name cardiometabolische, veel voorkomende psychische stoornissen en sterfte.
Ultrabewerkte voedingsmiddelen, waaronder verpakte gebakken producten en snacks, koolzuurhoudende dranken, suikerhoudende ontbijtgranen en kant-en-klaarmaaltijden, ondergaan meerdere industriële processen en bevatten vaak kleurstoffen, emulgatoren, smaakstoffen en andere additieven. Deze producten bevatten vaak veel toegevoegde suikers, vetten en/of zout, maar weinig vitamines en vezels.
Eerdere studies hebben een verband gelegd tussen UPF en een slechte gezondheid, maar er was nog geen alomvattende beoordeling van het bewijs op dit gebied.
Om deze leemte op te vullen, voerden de onderzoekers een overkoepelende review uit – een samenvatting van het bewijsmateriaal op hoog niveau – van 45 verschillende gepoolde meta-analyses van 14 overzichtsartikelen die een verband leggen tussen het gebruik van zonlicht en ongunstige gezondheidsresultaten.
De onderzoekers beoordeelden het bewijs als overtuigend, zeer suggestief, suggestief, zwak of geen bewijs. Ze beoordeelden ook de kwaliteit van het bewijs als hoog, matig, laag of zeer laag.
Overtuigend bewijs toonde aan dat een hogere blootstelling aan UPF in verband werd gebracht met ongeveer 50% meer risico op sterfte door hart- en vaatziekten, 48 tot 53% meer risico op angst en veelvoorkomende psychische stoornissen en 12% meer risico op type 2 diabetes.
Zeer suggestief bewijs gaf ook aan dat een hogere inname van PF in verband werd gebracht met een 21% hoger risico op overlijden door welke oorzaak dan ook, een 40 tot 66% hoger risico op overlijden door hartaandoeningen, obesitas, diabetes type 2 en slaapproblemen, en een 22% hoger risico op depressie.
Er was ook bewijs voor associaties tussen UPF en astma, gastro-intestinale gezondheid, sommige vormen van kanker en cardiometabole risicofactoren, zoals hoge bloedvetten en lage niveaus van ‘goed’ cholesterol, hoewel de onderzoekers waarschuwden dat het bewijs voor deze verbanden beperkt blijft.
Overtuigend
Dr. Chris van Tulleken, universitair hoofddocent aan het University College in Londen en een van ’s werelds meest vooraanstaande UPF-experts, zei dat de bevindingen “volledig consistent” waren met een inmiddels “enorm aantal onafhankelijke onderzoeken die een duidelijk verband leggen tussen een dieet met een hoog UPF-gehalte en meerdere schadelijke gezondheidsresultaten, waaronder vroegtijdig overlijden. We hebben een goed begrip van de mechanismen waardoor deze voedingsmiddelen schadelijk zijn,” voegde hij eraan toe. “Voor een deel komt dit door hun slechte voedingsprofiel – ze bevatten vaak veel verzadigd vet, zout en vrije suiker.”
Maar de manier waarop ze worden verwerkt is ook belangrijk – ze worden gemaakt en op de markt gebracht op manieren die overmatige consumptie stimuleren – ze zijn bijvoorbeeld meestal zacht en energierijk en worden agressief op de markt gebracht, meestal aan achtergestelde gemeenschappen.”
In een redactioneel artikel dat hieraan gekoppeld is, zeggen wetenschappers uit Brazilië dat UPF’s “vaak chemisch gemanipuleerde goedkope ingrediënten” zijn en “smakelijk en aantrekkelijk worden gemaakt door combinaties van smaken, kleuren, emulgatoren, verdikkingsmiddelen en andere additieven”.
Ondertussen suggereerde een aparte studie, gepubliceerd in de Lancet Public Health, dat meer dan 9.000 sterfgevallen als gevolg van hartaandoeningen in Engeland in de komende twee decennia voorkomen zouden kunnen worden als alle restaurants, fastfoodrestaurants, cafés, pubs en afhaalrestaurants calorieën op hun menu zouden zetten.