like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nieuwe stroomvergelijker vergelijkt alleen écht groene stroom

Van: op 25 april 2018

schone energie

Veel Nederlandse huishoudens hebben geen idee wat voor stroom ze in hun huis ontvangen. Dat is begrijpelijk. Wat er uit het stopcontact komt, is voor iedereen hetzelfde. De kleur, geur of smaak verschilt niet tussen groene, grijze of sjoemelstroom. Maar er is wel een verschil in het effect op ons milieu en een schone lucht.

In Nederland wordt 45% van alle stroom verkocht als ‘groene stroom’, terwijl Nederland zelf maar 12,5% van deze stroom groen produceert. Waar komt de 32,5% aan geïmporteerde groene stroom vandaan? Uit vervuilende kolen- en kerncentrales. Het wordt verkocht als groene stroom, maar deze stroom wordt in werkelijkheid zeer vervuilend opgewekt in Nederlandse kolencentrales en kerncentrales.

 

Hoe kan dit?

Grijze stroom opwekken en deze als groene stroom verkopen, kan heel makkelijk. Het is zelfs wettelijk goedgekeurd. De consument wordt hierdoor misleid. Zij denken namelijk groene stroom te betalen en hiermee hun steentje bij te dragen aan een beter milieu en een schonere lucht. In werkelijkheid gebeurt juist het tegenovergestelde: ze dragen bij aan een slechter milieu en een vieze lucht in ons land.

Wat de consument werkelijk koopt, is groen gewassen stroom, in de volksmond ‘sjoemelstroom’. Bij sjoemelstroom wordt er grijze stroom verkocht als groene stroom. Wat er gebeurt is dat energiemaatschappijen groene stroomcertificaten kopen uit landen die een overschot hebben aan groene stroom. Deze certificaten worden ‘garanties van oorsprong’ genoemd. Noorwegen produceert bijvoorbeeld ontzettend veel groene stroom, met name uit waterkrachtcentrales. Hierdoor hebben ze een overschot aan certificaten. Aangezien ze in Noorwegen wel geloven dat hun stroom groen is, hebben energiebedrijven deze certificaten niet nodig en verkopen ze deze door.

De Nederlandse energieaanbieders kopen deze certificaten over, maar krijgen niet de groen opgewekte stroom aangeleverd. Ze produceren daarom zelf grijze stroom in vervuilende kolencentrales en kerncentrales, maar verkopen dit als groene stroom aan de Nederlandse huishoudens. Als iemand ernaar vraagt, laten ze het certificaat zien. “Kijk, het is wel groene stroom”. De consument is zich niet bewust van dit trucje.

 

Hoe weet je dat je groen gewassen stroom ontvangt?

Aan de hand van de stroom dat uit je stopcontact komt kun je niet herkennen of deze grijs of groen is. Wel kun je jouw aanbieder checken om te zien of je echt groene stroom hebt.

De vier grootste aanbieders van groen gewassen stroom zijn op dit moment:

 1. Oxio
 2. Nederlandse Energiemaatschappij
 3. Budget Energie
 4. On

 

Ontvang jij (groene) energie van een van deze maatschappijen? Dan kan het goed zijn dat je onbewust sjoemelstroom ontvangt. De elektriciteit in jouw huis wordt dan opgewekt door vervuilende kolencentrales en kerncentrales.

 

Kies stroom van een echte groene stroomleverancier

Welke groene stroomaanbieder is het beste? Dat is een goede vraag. Greenpeace, de Consumentenbond, Wise Nederland en Natuur&Milieu hebben deze vraag beantwoord in hun onderzoek uit 2017 naar de duurzaamheid van de Nederlandse energieleveranciers.

In dit onderzoek zijn alle energieaanbieders in Nederland vergeleken op hoe de stroom wordt opgewerkt en hoe duurzaam hun gehele bedrijfsproces eigenlijk is. Er komen 9 energieleveranciers uit die zichzelf daadwerkelijk groen mogen noemen. Dit zijn, in de juiste volgorde:

 1. Pure Energie
 2. Qurrent
 3. om
 4. Vandebron
 5. Powerpeers
 6. Huismerk Energie
 7. Greenchoice
 8. Eneco
 9. HVC

 

Deze energieleveranciers worden de voorlopers genoemd. Zij vormen het voorbeeld van een duurzame bedrijfsvoering voor andere energieaanbieders..

 

Echt groene stroom vergelijken

Met garanties van oorsprong doorverkopen is de energiemarkt er niet transparanter op geworden. Toch willen consumenten oprecht duurzamer leven. De site echt-groene-stroom.nl wil de consument hierbij een handje helpen. Ze hebben een groene stroomvergelijker ontwikkelt die vergelijkt op prijs en duurzaamheidsscore. De consument kan op deze manier gemakkelijk een duurzame energieleverancier vinden met de beste prijs.

Groene stroom is steeds normaler. Het kan zelfs goedkoper zijn dan grijze stroom. Verschillende groene stroomaanbieders hebben aantrekkelijke acties en kortingen voor nieuwe klanten. Daardoor kunnen huishoudens flink besparen op de jaarrekening en ontvangen ze tegelijkertijd betrouwbare groene elektriciteit van aanbieders waarvan je zeker weet dat het goed zit.

Je draagt dan een steentje bij aan een beter milieu en schonere lucht, maar steunt ook de verdere ontwikkeling van windmolens en zonne-energie in Nederland. Meer vraag naar groene energie van windmolens en zonnepanelen zorgt namelijk vanzelfsprekend voor meer aanbod. Jij blij, het milieu blij en de groene energiesector blij. Drie vliegen in één klap.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info