like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Sparen met verlichting is geen kunst meer

Van: op 25 april 2018

spaarlamp ledlamp

Verlichting is onmisbaar in huis, maar bij de kwaliteit ervan sta je misschien niet zo vaak stil. Verlichting is ten slotte vanzelfsprekend bijna overal aanwezig. Naast het praktische aspect zorgt verlichting ook voor sfeer in huis. En voor elke toepassing is er een passende lamp te vinden.

Duurzaamheid van verlichting is natuurlijk een belangrijk punt. Gloeilampen mogen niet meer aan particulieren verkocht worden, maar zijn nog lang niet overal vervangen door spaarlampen en ledlampen. Als je gaat vervangen, wat is dan de beste keuze?

Ondanks alle ontwikkelingen in de lampenbranche blijven de onderlinge verschillen in energieverbruik nog groot. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen 3 verschillende groepen:

  • Niet-zuinige lampen (oude TL-buizen en gloeilampen)
  • Minder zuinige lampen (halogeenlampen)
  • Energiezuinige lampen (nieuwe TL-buizen, spaarlampen en LED-lampen)

LED-verlichting is samen met de spaarlamp de belangrijkste vervanger van de gloeilamp. Een LED-lamp is niet enkel energiezuinig; ze gaat ook nog eens jarenlang mee. Hierdoor hoeven er minder geproduceerd te worden en dat is goed voor het milieu. Een kleine kanttekening bij deze lamp is dat er met de productie wel meer materiaal en een complexer productieproces gemoeid is dan bij bijvoorbeeld een spaarlamp. De hoge mate van energiezuinigheid en de levensduur van LED zorgen er desondanks voor dat LED-lampen milieuvriendelijker uitpakken dan spaarlampen.

Maar de prijs speelt ook een rol: ledlampen zijn doorgaans duurder en dat prijsverschil betaalt zich alleen snel terug bij veel gebruiksuren. Op plekken waar het licht minder vaak brandt kan een spaarlamp een goede keuze zijn. Op de website van Budgetlight kun je snel een keuze maken.

 

Besparing

Wanneer je per lamp zo’n 25 kWh per jaar kunt besparen op je stroomgebruik, ga dan eens tellen hoeveel lampen je eigenlijk hebt in huis. De besparing kan behoorlijk oplopen wanneer je meerdere lampen vervangt voor LED-verlichting of spaarlampen.

Als je lampen gaat vervangen, let er dan ook op dat je oude lampen niet zomaar bij het restafval weggooit. Lever ze apart in bij de verzamelpunten in de milieustraat of bij veel supermarkten. Daarmee kun je ook regelmatig goede doelen helpen door speciale acties van Wecycle.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info