Nieuwsoverzicht duurzame economie
In een duurzame economie is groei niet langer het doel en het BNP niet de enige meetlat. Belangrijk zijn ook het terugdringen van economische ongelijkheid en herijken van het begrip waarde. Ook hervorming van het geldstelsel hoort daarbij, waarbij geldschepping terug onder beheer van de overheid komt.
Globalisering wordt meer in evenwicht gebracht met de lokale economie. De economie staat ten dienste van de samenleving, niet andersom.
Klimaatschade 2024: meer dan tien jaar economische groei
/in Nieuws/door IPSDe tien duurste klimaatrampen dit jaar hebben samen meer dan 230 miljard dollar aan schade veroorzaakt. En dat zijn alleen nog maar de verzekerde verliezen. Dat is tien jaar economische groei van Nederland.
Subsidie voor verduurzaming woningen en gebouwen ISDE open op 2 januari 2025
/in Nieuws/door redactieVanaf 2 januari 2025 kunnen woningeigenaren weer subsidie aanvragen bij RVO voor de verduurzaming van hun woning. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is dan weer beschikbaar met een budget van 555 miljoen euro
In 2025 wordt afbraak tot beleid verheven
/in Inzicht pvv/door Peter van VlietHoe gaat de wereld eruit zien in de donkere jaren voor 2030? Dat valt lastig te voorspellen in een tijd waarin vooruitzichten van een maand, zelfs een week geleden alweer achterhaald zijn door de werkelijkheid. Maar dat de nieuwe politiek een zware wissel trekt op leefbaarheid, duurzaamheid en klimaat en de grenzen van menselijkheid verder oprekt is wel duidelijk.
Nieuwe kwantumchip Willow maakt een megasprong naar kwantumcomputers
/in Nieuws/door redactieWillow heet de nieuwste kwantumchip van Google. Die betekent een enorme doorbraak in de wereld van kwantumcomputers. De nieuwe chip lost twee grote uitdagingen op die al decennia lang een obstakel vormen voor kwantumcomputing.
Er ligt nieuw goud in de as van oude kolencentrales
/in Nieuws/door redactieAs is het giftige bijproduct van steenkool verbranding en het zou weleens een verrassend belangrijke bron kunnen zijn van zeldzame aardmetalen. Deze metalen, zoals neodymium, scandium en yttrium, zijn essentieel voor schone energietechnologieën zoals elektrische auto’s, windturbines en zonnepanelen.
Belastingparadijzen kosten de wereld bijna een half biljoen per jaar, Nederland in EU top 10
/in Nieuws/door redactieVolgens het jaarlijkse State of Tax Justice-rapport van het Tax Justice Network verliezen landen jaarlijks 492 miljard USD aan belastinginkomsten door belastingparadijzen. Nederland staat in de Europese top 10.
Hoe beïnvloedt de voorzichtigheid van de consument het economisch herstel in Europa?
/in Info/door onze correspondentMeta Description; Hoe geven de aarzelende consumenten en de hoge inflatie in Europa vorm aan het winkellandschap? Ontdek de belangrijkste trends achter de wisselende prestaties van de Europese detailhandel en wat dit kan betekenen voor de economie.
Schillen van sinaasappels zijn duurzame miljoenenhandel geworden
/in Nieuws/door redactieJe staat er niet zo snel bij stil, maar voor elk glas sinaasappelsap verdwijnt hetzelfde gewicht aan schillen in de afvalbak. Het Nederlandse PeelPioneers maakte er een duurzame miljoenenhandel van, met recent een nieuwe financiering van 4 miljoen Euro, en een nieuwe crowdfunding op komst met een zelfde doel.
De lithium markt houdt de energietransitie tegen
/in Nieuws/door redactieDe markt lost alle problemen op. Daar zijn neoliberale economen van overtuigd. Maar de praktijk laat iets anders zien. Nu weer in de energietransitie. Door toenemend aanbod van aardmetalen zoals lithium en kobalt dalen de prijzen. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar het houdt de energietransitie juist tegen.
Hoe Perovskiet een revolutie in zonne-energie ontketent
/in Nieuws/door redactiePerovskiet is de toekomst voor het oogsten van zonne-energie. Verschillende universiteiten werken aan het verbeteren van het rendement waarmee zonne-energie wordt opgewekt. Dat betekent minder, kleinere en goedkopere zonnepanelen, maar ook toegang tot oppervlakken van auto’s of gewone dakbedekking.