Sinds een jaar combineert de gemeente in het afvalbeleid de beste ervaringen uit binnen- en buitenland. Dagelijks kan tuinafval gratis worden achterlaten in een korf nabij elke woning. Twee maal per week kunnen voedselresten (GF) met incontinentiemateriaal en luiers gratis worden aangeboden in een emmer van 10 of 25 liter. Een maal per twee weken kunnen bewoners ook plastic verpakkingen, blik met sappakken en restafval aan de straat zetten. Restafval moet worden aangeboden in een speciale zak, die voor 1,20 euro te koop is bij de supermarkt.
Maximaal gebruikersgemak
‘Onze inwoners zijn hele normale mensen, echt geen milieufreaks. Maar het gaat om de eenvoud van het scheiden’, zegt Op de Laak. ‘We hebben maximaal ingezet op gebruikersgemak. Alles wordt aan huis opgehaald’. Omdat daarvoor combinatiewagens worden gebruikt die meerdere afvalstromen tegelijk ophalen, is het inzamelen betaalbaar gebleven. De kosten voor verbanden van restafval konden omlaag, terwijl de opbrengsten uit bijvoorbeeld herbruikbaar plastic toenamen.
Afvalstoffenheffing 130 euro
Dat vertaalt zich in de afvalstoffenheffing. Waar huishoudens daar gemiddeld in Nederland 250 euro aan kwijt zijn, betalen inwoners in Horst aan de Maas 130 euro per jaar. Met de kosten voor de restafvalzakken erbij, houdt de wethouder het erop dat huishoudens gemiddeld 165 euro kwijt zijn aan hun afval.
Hergebruik nog iets beter
Dit jaar gaat de gemeente de inzameling nog verder verbeteren. Het materiaalhergebruik was al hoog in Horst aan de Maas, met 69 procent. Sinds de nieuwe aanpak is dat zelfs gestegen tot 91 procent. De gemeente gaat ervan uit dat het nog iets beter kan. Mensen gooien soms nog kleine elektrische apparaten weg met het restafval. En ook oude vodden verdwijnen in de restzak. Op de Laak: ‘Mensen denken dat in de textielcontainers op straat alleen bruikbare kleding mag, maar daar kunnen de kapotte lakens ook in.’
Goede ervaringen delen
Horst aan de Maas is niet de enige gemeente waar successen worden geboekt met anders inzamelen. Het Kennisplatform Duurzaam Grondstoffenbeheer organiseert volgende maand een symposium waar ook goede ervaringen uit Druten, Staphorst, Steenwijkerland en Olst Wijhe worden gepresenteerd. Het platform heeft ook in kaart gebracht wat vanuit wetenschappelijke literatuur bekend is over de beweegredenen van de burger om afval gescheiden in te zamelen.
Meer informatie over het Kennisplatform Duurzaam Grondstoffenbeheer