Alles wat met energie te maken heeft is op dit moment onzeker. Dat maakt het lastig om te kiezen als je nu je cv-ketel moet vervangen. We nemen de mogelijkheden met je door.
De energiemarkt is in rep en roer en de prijzen zijn hoger dan ooit. Hoe lang dat zo blijft weet niemand. Als je dan nu of binnenkort je cv-ketel wil – of moet – vervangen, zijn er nogal wat factoren om rekening mee te houden.
Wat gaat het kosten?
Ook als je voor de meest klimaatvriendelijke optie wil kiezen, zijn de kosten belangrijk. Bovendien is de berekening ingewikkeld. Want niet alleen zijn de energieprijzen hoog en wisselend, ook de kosten van bijvoorbeeld warmtepompen gaan omhoog. Daarnaast zijn er nog eventuele subsidies om rekening mee te houden als ook het moment waarop die worden uitgekeerd. Ten slotte verschillen de tarieven als gevolg van de invoering van het energieplafond.
Wanneer kan het?
Heb je de tijd, dan is een lange levertijd meestal geen probleem. Maar ook bij de levering kun je te maken krijgen met onzekerheid. Vooral de elektronische onderdelen van bijvoorbeeld warmtepompen zorgen op dit moment voor veel vertraging. De meeste cv-ketels zijn op dit moment wel volop leverbaar.
Nu een cv-ketel, later een warmtepomp?
Vanaf 2026 is het verplicht om bij vervanging van een cv-ketel een energiebesparende installatie te plaatsen. Bijvoorbeeld een cv in combinatie met een warmtepomp. Ook als je niet nu meteen voor de meest duurzame optie kan kiezen, kun je er wel rekening mee houden om dat in de toekomst te doen. Veel cv-ketels zijn namelijk al klaar om te combineren met een warmtepomp. Dat zijn zogenaamde hybride ready ketels. Ga je binnenkort een Nefit cv-ketel kopen? Kijk daar dan ook naar.
Wie installeert er?
Sinds 1 april 2022 is het verboden om zelf de cv-ketel te installeren of repareren. Dat mag alleen nog door gecertificeerde installateurs. Dat staat in de zogenoemde ‘gasketelwet’. Zorg daarom voor een gecertificeerde installateur om jouw nieuwe cv-ketel te installeren.
Ten slotte nog een tip voor wie wat verder vooruit kan kijken. In veel gemeentes worden er per wijk plannen gemaakt voor duurzame energieoplossingen. Vraag daar eerst naar bij je gemeente, voor dat je gaat investeren. Dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.