NWEA is de lobbyclub voor windpark bouwers, zegt Henk Daalder. Ze hebben goed gelobbyd in Den Haag. Daarom krijgen de leden een subsidie garantie van 8 cent per kWh uit hun windparken. Terwijl de kostprijs van stroom uit een windpark maar 2 cent is. Maar die 8 cent krijgen ze alleen als de leden van NWEA burgers afwijzen als direct betrokkene. Daardoor krijgen windparkontwikkelaars altijd de tegenstanders van windparken over zich heen. Daarom is NWEA de grootste rem op de energie transitie. Zij doen het als bedrijf voor het geld. Niet voor de energietransitie, of om onze samenleving te redden van het klimaat probleem. Volgens Daalder hebben hebben NWEA leden daarom geen toekomst, tenzij ze de burgers erbij betrekken.
Georganiseerd benadelen van burgers remt de energie transitie
Ook coöperaties die als participatie excuus Truus, de inwoners benadelen, zorgen voor meer schade dan energie transitie.
Zo stuurt een D66 provincie bestuurder in Brabant een kwartiermaker lokale duurzame opwekking, op pad, die coöperaties helpt, om commercieel te worden, zodat ze zichzelf op afstand zetten van burgers. Burgers benadelen noemt Brabant met mooie newspeak “sociale wind”. Ook multi-bestuurder Felix Olthuis zegt in een NVDE interview dat het “moeilijk is burgers mee te krijgen”
Burgers hebben wel een toekomst, hun kinderen
Een goede manier om burgers positief te betrekken bij windparken, is die windparken positief relevant te maken voor burgers. Dat doe je door ze in kavels te koop aan te bieden aan huishoudens. Dat koop aanbod, ontlokt bij velen een koop overweging, daar begint echte participatie, in wederzijds voordeel. Geld in ruil voor een eigen kavel windpark.
Huishoudens hebben altijd stroom nodig, en een aanbod om dat zelf op te wekken voor maar 2 cent per kWh, is heel aantrekkelijk. Met dat aanbod, “koop een kavel windpark voor eigen gebruik” geven NWEA leden burgers de kans ook voordeel van windenergie te krijgen. En nog belangrijker, ze ontlokken met dat koop aanbod een koop-overweging bij veel meer mensen. Die overweging is veel goedkopere en effectievere communicatie dan wat er nu gebeurt bij een windpark plan, Windpark ontwikkelaars maken nu iets negatiefs van een windpark, omdat ze dat alleen voor hun eigen winst doen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
De motie om Windpark Drenthe te vertragen is een signaal voor NWEA leden
De Tweede Kamer heeft ooit het besluit genomen dat er in 2020 6000 MW aan windparken op het land gebouwd moeten zijn. Dan moet 20% van de energie duurzaam zijn. Provincies hebben die hoeveelheid onderling verdeeld. Alle 12 Provinciale Staten hebben hun deel goedgekeurd. Allemaal in de wetenschap dat hun eigen burgers hooguit toeschouwers zouden zijn, want geen Volksvertegenwoordiger vroeg om betere participatie. Weer dankzij de lobby van NWEA. Windmolens moest iets van bedrijven zijn, niet van burgers, zo maakte NWEA windmolens steeds minder positief maatschappelijk. Nu stemde deze week een kamermeerderheid voor een motie om een groot windpark van NWEA leden in Drenthe uit te stellen.
NWEA leden, biedt huishoudens een voordelig kavel windpark aan
Uit de verkoop blijkt dat er draagvlak is. En een helemaal aan huishoudens verkocht windpark, kan bijna zo gebouwd worden.
Geen gemeenteraad die het in zijn hoofd haalt om moeilijk te doen over een windpark plan waar hun eigen burgers achter staan.
Zo werken koop-windparken. Ze zouden best eens een korter en goedkoper ontwikkel traject kunnen hebben. Mocht de verkoop niet vlotten, dan zou het plan wel eens echt niet zo goed kunnen zijn.
Het kostenplaatje voor een huishouden met een eigen kavel KOOP-windpark: Let op het voordeel, daar beslist het huishouden zelf over. Ze kunnen er de grondeigenaar een beetje extra van geven, als die hen het voordeel gunt, ipv de bank. Ze kunnen hun coöperatie of vereniging van eigenaren er een vast inkomen mee geven.
Henk Daalder
Dit artikel werd eerder geplaatst op Duurzamebrabanders.nl