like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

NWEA leden, verkoop die windpark plannen aan consumenten!

Van: op 9 januari 2017

windvogelNWEA is de lobbyclub voor windpark bouwers, zegt Henk Daalder. Ze hebben goed gelobbyd in Den Haag. Daarom krijgen de leden een subsidie garantie van 8 cent per kWh uit hun windparken. Terwijl de kostprijs van stroom uit een windpark maar 2 cent is. Maar die 8 cent krijgen ze alleen als de leden van NWEA burgers afwijzen als direct betrokkene. Daardoor krijgen windparkontwikkelaars altijd de tegenstanders van windparken over zich heen. Daarom is NWEA de grootste rem op de energie transitie. Zij doen het als bedrijf voor het geld. Niet voor de energietransitie, of om onze samenleving te redden van het klimaat probleem. Volgens Daalder hebben hebben NWEA leden daarom geen toekomst, tenzij ze de burgers erbij betrekken.

 

Georganiseerd benadelen van burgers remt de energie transitie

Ook coöperaties die als participatie excuus Truus, de inwoners benadelen, zorgen voor meer schade dan energie transitie.
Zo stuurt een D66 provincie bestuurder in Brabant een kwartiermaker lokale duurzame opwekking, op pad, die coöperaties helpt, om commercieel te worden, zodat ze zichzelf op afstand zetten van burgers. Burgers benadelen noemt Brabant met mooie newspeak “sociale wind”. Ook multi-bestuurder Felix Olthuis zegt in een NVDE interview dat het “moeilijk is burgers mee te krijgen”

 

Burgers hebben wel een toekomst, hun kinderen

Een goede manier om burgers positief te betrekken bij windparken, is die windparken positief relevant te maken voor burgers. Dat doe je door ze in kavels te koop aan te bieden aan huishoudens. Dat koop aanbod, ontlokt bij velen een koop overweging, daar begint echte participatie, in wederzijds voordeel. Geld in ruil voor een eigen kavel windpark.

Huishoudens hebben altijd stroom nodig, en een aanbod om dat zelf op te wekken voor maar 2 cent per kWh, is heel aantrekkelijk. Met dat aanbod, “koop een kavel windpark voor eigen gebruik” geven NWEA leden burgers de kans ook voordeel van windenergie te krijgen. En nog belangrijker, ze ontlokken met dat koop aanbod een koop-overweging bij veel meer mensen. Die overweging is veel goedkopere en effectievere communicatie dan wat er nu gebeurt bij een windpark plan, Windpark ontwikkelaars maken nu iets negatiefs van een windpark, omdat ze dat alleen voor hun eigen winst doen.

 

De motie om Windpark Drenthe te vertragen is een signaal voor NWEA leden

De Tweede Kamer heeft ooit het besluit genomen dat er in 2020 6000 MW aan windparken op het land gebouwd moeten zijn. Dan moet 20% van de energie duurzaam zijn. Provincies hebben die hoeveelheid onderling verdeeld. Alle 12 Provinciale Staten hebben  hun deel goedgekeurd. Allemaal in de wetenschap dat hun eigen burgers hooguit toeschouwers zouden zijn, want  geen Volksvertegenwoordiger vroeg om betere participatie. Weer dankzij de lobby van NWEA. Windmolens moest iets van bedrijven zijn, niet van burgers, zo maakte NWEA windmolens steeds minder positief maatschappelijk. Nu stemde deze week een kamermeerderheid voor een motie om een groot windpark van NWEA leden in Drenthe uit te stellen.

 

NWEA leden, biedt huishoudens een voordelig kavel windpark aan

Uit de verkoop blijkt dat er draagvlak is. En een helemaal aan huishoudens verkocht windpark, kan bijna zo gebouwd worden.
Geen gemeenteraad die het in zijn hoofd haalt om moeilijk te doen over een windpark plan waar hun eigen burgers achter staan.
Zo werken koop-windparken. Ze zouden best eens een korter en goedkoper ontwikkel traject kunnen hebben. Mocht de verkoop niet vlotten, dan zou het plan wel eens echt niet zo goed kunnen zijn.

Het kostenplaatje voor een huishouden met een eigen kavel KOOP-windpark: Let op het voordeel, daar beslist het huishouden zelf over. Ze kunnen er de grondeigenaar een beetje extra van geven, als die hen het voordeel gunt, ipv de bank. Ze kunnen hun coöperatie of vereniging van eigenaren er een vast inkomen mee geven.

Henk Daalder

Dit artikel werd eerder geplaatst op Duurzamebrabanders.nl

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Community MOO tegen Maatschappelijk Onverantwoord Ondernemen schreef:

  Het artikel is precies de ervaring burgers confronteren, dat kan dus niet, samen met en niet zonder. NWEA gedragscode faalt, daarom ook deze petitie om inspraak van burgers wettelijk te regelen. Zonder draagvlak van burgers, gaat het mis met het hele energieakkoord.

  https://windmolensmetdraagvlak.petities.nl

 2. Henk Daalder schreef:

  Henkz,
  Die 2 cent is de rode band in het plaatje.
  Het is opgebouwd uit deze componenten, op basis van de SDE tarief adviezen van ECN. Die adviezen zijn ook gebaseerd op de kosten die commerciële windpark exploitanten een windpark voor de winst hebben.

  Een huishouden heeft geen SDE nodig, noch financiering, noch lopen ze markt risico, want ze verbruiken hun eigen stroom.

  Dan zijn de echte lopende kosten per opgewekte kWh:
  0,95 cent onderhoud windmolens
  0,5 cent net aansluiting
  0,35 cent vergoeding voor de grond eigenaar
  0,1 cent WOZ, verzekeringen etc
  0,1 cent balans kosten, betaalt iedereen nu ook al
  ——-
  2 cent per kWh

  De blauwe balk zijn alleen afschrijf kosten. Die staat in dit plaatje, omdat bedrijven die kosten in de boeken moeten zetten.
  Maar een kavel windpark kost een huishouden 1500 tot 2500 EUR, afhankelijk van de plek, het type windmolen en vooral hoeveel stroom ze zelf willen opwekken.
  Dat zelf opwekken doen huishoudens ook met zonnepanelen.
  Schrijven zij die af?
  Commerciële windpark exploitanten schrijven hun wondmolens in 15 jaar af, dat moet van de bank, omdat er maar 15 jaar subsidie is, en die SDE is de garantie voor de bank, dat de commerciële windpark exploitant de lening aflost.

  Maar een huishouden koopt een kavel windpark, en regelt zelf of en hoe die 1500 tot 2500 EUR er komen.
  Ze kunnen het ook financieren van het voordeel, het gele deel in het plaatje.
  Hoe hoog de toekomstige marktprijs wordt,dat weten we niet. Dat is een beetje ondernemerschap voor elk huishouden.
  De commerciële marktprijs is nu ook 2 a 4 cent per kWh. Maar daarin zitten niet de kosten van CO2, zoals die echt zijn. Dat kunnen we niet lang meer volhouden.
  ECN verwacht een commerciële marktprijs van 14 tot 21 cent in 2035.
  Maar dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de nog te verwachten regelgeving.
  De klimaat afspraken van Parijs zijn niet gratis, behalve voor Nederlandse bedrijven natuurlijk.

  Daarom is het voordelig voor huishoudens om hun stroom van de markt af te halen en hem zelf op te gaan wekken.

 3. henkz schreef:

  Prima artikel. Helemaal eens met de constatering dat er veel bedrijven zijn die alleen maar voor de subsidie gaan. Dit blijkt uit het feit dat windturbines na verloop van de subsidieverordening worden vervangen door nieuwe met nieuwe subsidie. Hierover heeft duurzaamnieuws.nl ook over bericht. Of de 2 cent klopt? Wellicht kan de auteur vertellen waar dit vandaan komt. Wat duidelijk is geworden uit de veilingen voor de Borsele windparken op zee is dat windenergie met veel minder subsidie toe kan dan tot nog toe.

 4. redactie schreef:

  @Adrie: Wij nemen onze functie als platform voor verschillende meningen heel serieus. We moedigen de discussie dan ook aan. Maar dan wel op inhoud graag, en ook met open vizier.

 5. Adrie schreef:

  Een website die zich zelf serieus neemt plaatst dit soort artikelen niet. Het verhaal is gebaseerd op een antipathie tegen de NWEA, beter was het dat het verhaal op feiten was gebaseerd

 6. Dick van Elk schreef:

  Henk heeft gelijk met zijn disruptieve financiële benadering.

  Over de werkelijke financiële cijfers valt veel te zeggen, maar niet dat ze (heel) anders uitvallen wanneer je het financiële principe, verdienmodel met winstoptimmalisatie voor private ondernemingen, vervangt door een model met hoogste (duurzame) opbrengst tegen laagste kosten VOOR DE GEMEENSCHAP.

  Jammer van financiële groei, goed voor duurzame èn economische groei van de samenleving. De “wedstrijd” zal er uiteindelijk een worden tussen “kwalitieit van de – wereldwijde – samenleving(en) en kwantiteit van geld. Circulaire financiële(!) economie of (verbonden, van elkaar afhankelijke) KringloopGemeenschap(pen).

  De democratische keus is aan ons, de samenleving…

 7. Molinero schreef:

  Grappig om te zien hoe uit de bijdrage van eNdEmiOn blijkt wat het wetenschappelijk gehalte is van de op Climategate aangetroffen informatie. Nulpuntenergie: ‘there’s no such thing as a free lunch’, zeker niet in de fysica!

 8. eNdEmiOn schreef:

  Op climategate.nl komt geregeld voorbij hoe het in elkaar steekt en dat er totaal geen sprake is van duurzaam als het aankomt op wind energie.

  Energietransitie bla, als nu eens al die zaken die in het geheim ontwikkeld zijn via de black budget gewoon openbaar werden dan hoefde men ook echt niet aan te stoeien met wind/zon ed zogenaamd duurzame energie-opwekmethoden. Nulpuntenergie is echt geen mythe.

 9. Jaap Langenbach schreef:

  Van de centenkwestie deugt helemaal niks. (Acht! cent subsidiegarantie, 2 ! cent kostprijs). De rest kun je dan ook beter gauw vergeten (als je er al iets van snapt)