like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Regio Arnhem-Nijmegen krijgt een warmteregisseur

Van: op 8 januari 2017

warmtenet warmteregisseurSneller aardgas uitfaseren in de gebouwde omgeving door huishoudens aan te sluiten op het warmtenet. Dat is wat de regio Arnhem-Nijmegen wil. Daarom heeft ze per 1 januari 2017 Jan van der Meer als warmteregisseur aangesteld. Hij gaat vraag en aanbod van warmte in kaart brengen, een verduurzamingsstrategie van de warmtebronnen opstellen, aan de slag met gemeentelijke warmtetransitieplannen en werken aan het creëren van een aantrekkelijk aanbod voor de afnemers van warmte. Ook zal hij een bijdrage leveren aan andere alternatieven voor aardgas.

 

Vraag en aanbod warmte

Door te werken aan inzicht waar warmtebronnen zijn en waar de grootste warmtevraag zit kan hij helpen bij het ontwerp van de benodigde warmteinfrastructuur in de regio. Ook zal hij werken aan het inzichtelijk maken hoe bestaande en toekomstige warmtenetten verder verduurzaamd kunnen worden. Zo werkt de regio niet alleen aan het uitbreiden van de netten maar ook aan 100% duurzame warmte. Daarnaast wordt gewerkt aan aardgasvrije wijken, waar niet alleen warmtenetten een alternatief vormen maar ook andere oplossingen als all electric (vergaand isoleren in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen) en groengas. De warmteregisseur gaat de gemeenten helpen bij het realiseren van deze plannen.

 

Aantrekkelijk aanbod

Ook zal hij samen met de energiebedrijven en woningcorporaties werken aan een aantrekkelijke aanbod voor de afnemers van warmte. De huurders en particuliere woningeigenaren dienen over de streep te worden getrokken en dat kan alleen als de alternatieven voor aardgas aantrekkelijk genoeg zijn.

 

Duurzame warmtebronnen

Slimme innovatieve warmtenetten gebruiken verschillende duurzame warmtebronnen, zoals restwarmte, geothermie, biomassa en zelfs overtollige windenergie. De regio is door de combinatie van de functies woningbouw, maatschappelijk vastgoed, glastuinbouw en industrie zeer geschikt voor het gebruik van warmtenetten. Hierdoor vermindert het gebruik van aardgas.

Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde Energietransitie: ”De warmteregisseur signaleert kansen en pakt die op. Dat zorgt voor meer snelheid, en die is nodig om in 2050 energieneutraal te zijn. Jan van der Meer brengt als voormalig wethouder van Nijmegen, daarvoor de juiste kennis en ervaringen mee”.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Gelderland, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Hessel Rienks schreef:

    Ik kom graag in contact met warmteregisseur Jan van der Meer om van gedachten te wisselen over aardgasloze woningen en bedrijfsgebouwen. Hessel Rienks
    http://www.pantarhei-energieneutraal.nl